Hoera, een konijn: dit moet je vooraf weten

Hoera een konijn, maar hoe verzorg je het eigenlijk goed?

Met de lentekriebels in je bol en de honderden paashazen in de winkel, kan het maar zo zijn dat je in de verleiding komt een snoezig konijntje aan te schaffen. Dat snappen we helemaal, maar toch zijn er volgens konijnendeskundige Ilse Pos een aantal dingen om over na te denken voordat je die stap zet.

“We nemen wel een konijn, want dat is een makkelijk beest. Je zet het in een kooitje en als je wil knuffelen, haal je hem eruit.” Als Ilse die zin hoort, gaan haar haren recht overeind staan. Het beestje is namelijk helemaal niet zo makkelijk en in een kooitje moet je het al helemaal niet stoppen. “Mensen hebben echt een verkeerd beeld van konijnen”, aldus Ilse. “Als je een dier zoekt om mee te knuffelen en dat weinig onderhoud nodig heeft, moet je geen konijn aanschaffen. Vraag jezelf dus af waarom je eigenlijk een konijn wil en of je verwachtingen stroken met de werkelijkheid.” Konijnen zijn namelijk boven alles vluchtdieren en zullen een uitgebreide knuffelbeurt niet snel accepteren. Zelfs een konijn dat stil in je armen ligt, is niet ontspannen, maar zit stil van angst. Het kan enorm veel stress ervaren zonder dat je het doorhebt, ervan uitgaande dat het beestje niet al is weggerend voordat je het überhaupt te pakken kreeg. Dat brengt Ilse op haar volgende punt: “Konijnen hebben ruimte nodig om te rennen. Als je ze de hele dag in een kooitje houdt, worden ze depressief en lusteloos.”

Waar haal je hem?

Met deze informatie in je achterhoofd weet je het alsnog zeker: je wilt een konijntje. Houd er dan rekening mee dat er een enorm konijnenoverschot is in Nederland. “De asiels puilen uit, dus neem vooral daar eens een kijkje als je een konijntje zoekt. Ga in ieder geval nooit naar een broodfokker.” En als het even kan, neem er dan twee. Konijnen zijn namelijk niet gemaakt voor een eenzaam bestaan. “Je ziet pas echt konijnengedrag als je hem bij een soortgenoot neerzet. Dan springen en rennen ze en zijn ze simpelweg veel vrolijker. Maar zet nooit zomaar twee konijnen bij elkaar. Net als mensen hebben ze een voorkeur, ze kiezen zelf uit met welk konijn ze overweg kunnen. Als je het verkeerde vriendje uitzoekt, kan dat leiden tot een ernstige vechtpartij.”

De juiste verzorging

Oké, je hebt dus twee konijntjes aangeschaft en een ruim hok neergezet waar ze flink kunnen rennen. Maar dan ben je er nog niet, want het beestje moet ook verzorgd worden. Vooral het juiste voer is erg belangrijk, omdat konijntjes een erg gevoelig maag-darmstelsel hebben. “Gasvorming komt veel voor, dat doet ontzettend veel zeer. Een goed dieet voor een konijn bestaat uit goede brokken, hooi en de juiste groentes.” Waar je misschien ook niet bij stilstond, is dat je je konijn moet laten vaccineren tegen de virussen myxomatose en RHD1 en RHD2. “Sommige mensen denken dat dat niet hoeft als het konijn binnenstaat, maar dat is niet waar. De virussen zijn ontzettend besmettelijk en dodelijk, ze kunnen worden overgedragen door stekende insecten. Om je konijn gezond te houden, is vaccinatie echt noodzakelijk.” Een konijn klinkt als een hoop werk en dat is het volgens Ilse dus ook. “Maar ze zijn ontzettend leuk en ongelooflijk sociaal, mits je ze goed verzorgt.”

Ilse Pos schreef tevens een boek met alles wat je moet weten over konijnen. Dat kun je hier kopen.

Bron: In de buurt Amersfoort

VPKV
Mobiele versie afsluiten