Vaccinatie konijnen mei 2019

Vaccinatie konijnen mei 2018

Elk jaar laten fokkers hun konijnen enten. Door het grote aantal konijnen komt de dierenarts dan op locatie vaccineren. VPKV heeft onder haar leden ook een aantal konijnenliefhebbers. Zij fokken of showen niet, maar dragen de kleindierhobby wel een warm hart toe. We stellen deze liefhebbers ook in de gelegenheid om gebruik te maken van de mogelijkheid om gezamenlijk te vaccineren. Mocht je daar gebruik van willen maken, lid zijn van de VPKV en geen mail hierover ontvangen hebben, verzoeken we je contact met ons op te nemen door een mail te sturen via ons contactformulier.

RHD2 maakt weer volop slachtoffers

Er wordt weer volop melding gemaakt van RHD2

Afgelopen weken weer volop meldingen van RHD2 op social media en internet. Als voorbeeld onderstaand artikel van De Stentor


In de Zwolse wijk Stadshagen zijn vorige week meerdere konijnen van hetzelfde gezin doodgegaan door het zeer besmettelijke RHD2-virus. Dierenarts Ton Aalders spreekt over vijf of zes konijnen, die tegelijkertijd dood waren. De eigenaar schakelde de dierenarts in omdat de doodsoorzaak niet duidelijk was. Aalders heeft sectie laten verrichten en daaruit bleek dat het om dit virus gaat, dat de afgelopen jaren al vaker de kop opstak in Nederland. ,,Het kan heel snel gaan, de ene dag zijn ze nog springlevend en de andere dag zijn ze dood. Je kunt het bijna niet zien aankomen.”

Meer lezenRHD2 maakt weer volop slachtoffers

Konijn in een ‘walking wheel’

Konijnen zijn prooidieren en daar zijn ze volledig op gebouwd. Doordat ze zeer lichte beenderen hebben kunnen ze enorme snelheden behalen en zijn ze in staat om ineens met een scherpe bocht van richting te veranderen.

Deze lichte botten zijn dus een enorm voordeel voor het konijn, maar bij een breuk is dat voordeel volledig verdwenen. Een gebroken poot is soms operabel, maar lang niet altijd. Daarnaast kunnen er diverse andere reden zijn waarom een konijn niet meer mobiel is. Net als voor mensen zijn er ook hulpmiddelen voor dieren. Zie hieronder een video van Aslan, een konijn uit Duitsland. Aslan maakt gebruik van een zogenaamde ‘Walking Wheel’, een soort rolstoel voor dieren.

De vraag blijft altijd: hoe ver ga je en tot welke hoogte kan een dier nog natuurlijk gedrag vertonen.

Lees het hele verhaal van Aslan hier.

Konijnen waren 1.000 jaar eerder in Groot-Brittannië dan gedacht

Konijnen als huisdier in Groot-Britannië eerder dan gedacht

Konijnen arriveerden 1000 jaar eerder in Groot-Brittannië dan eerder werd gedacht, koolstof datering van een bot ontdekt in West Sussex heeft dat onthuld.

Een 4 cm groot segment van het scheenbeen van een konijn werd gevonden tijdens opgravingen in Fishbourne Roman Palace in 1964, maar het werd tot 2017 in een doos bewaard, zonder verder onderzoek.

Meer lezenKonijnen waren 1.000 jaar eerder in Groot-Brittannië dan gedacht

Myxomatose slaat al volop toe in omgeving Arnhem

Men is bang dat myxomatose veel slachtoffer zal maken dit jaar

De dierenambulance voor Arnhem en omstreken vreest dat konijnen in de omgeving van Arnhem een heftige zomer te wachten staat met de besmettelijke konijnenziekte myxomatose. De dierenambulance heeft nu al een handvol besmette wilde konijnen opgehaald of binnengekregen. Volgens coördinator Henriëtte van der Meijden is dat ‘bizar voor april’.

Myxomatose is een erg besmettelijke konijnenziekte. Konijntjes krijgen zwellingen en korsten bij oogleden, oren, neus en hun geslachtsstreek en overleven de ziekte bijna nooit. “De ziekte steekt om het jaar de kop op. Het ene jaar is het er nauwelijks en het jaar daarop wordt het erg. Dat er nu al zo vroeg in het jaar zieke konijnen zijn, is voor ons een voorspeller dat het deze zomer erg zal opspelen.”

Meer lezenMyxomatose slaat al volop toe in omgeving Arnhem

Reactie KLN op EenVandaag

KLN Nieuws

Het kan u bijna niet ontgaan zijn afgelopen week: de uitzending van EenVandaag over tekeningrassen. Zie ook ons bericht eerder deze week.

In de media kwamen allerlei berichtgevingen zoals deze:

KLN (Kleindier Liefhebbers Nederland) kwam vandaag met een reactie en plaatsten deze o.a. op hun website.

Meer lezenReactie KLN op EenVandaag

Hobbyfokkers in kwaad daglicht EenVandaag

Afgelopen zaterdag (30 maart) was er tijdens een uitzending van EenVandaag (NPO) een item te zien over konijnenfokkers. Helaas werd het nieuws heel eenzijdig gebracht waardoor er een verkeerd beeld van de hobby kan ontstaan bij anderen. Zelfs in de beschrijving bij de uitzending wordt gesproken over “In hun zoektocht naar het perfecte konijn gaan hobbyfokkers ‘over lijken'”.

Bekijk de aflevering van EenVandaag via NPO.

Meer lezenHobbyfokkers in kwaad daglicht EenVandaag

Gebalanceerde voeding voor konijnen

Konijnen hebben meer nodig dan alleen brokjes

In 2017 en 2918 is er een uitbreid onderzoek geweest naar het welzijn van konijnen, uitgevoerd door medewerkers van de opleiding diergeneeskunde. Een samenvatting van het onderzoek is op de website van de universiteit te vinden.

Boerenvee (een uitgave van de Nederlandse Kleindierenpublicaties BV, onderdeel van Kleindier Liefhebbers Nederland) heeft destijds een artikel geschreven over het rapport.

Een van de onderwerpen die in het onderoek aan de orde kwam is de voeding van konijnen. In een vervolg daarop heeft Boerenvee een nieuw artikel geschreven over de voeding van een konijn. je kunt het artikel hier lezen op de site van Boerenvee of hieronder als een pdf.

Gerelateerde berichten:

Nieuw onderzoek naar zeventig jaar oude konijnenvirus

Konijn met myxomatose

Onderzoekers hebben nog een hoofdstuk geschreven in het boekje over een wapenwedloop tussen een gastheer en zijn ziekteverwekker. De hoofdpersonen in dit 70-jarige drama zijn het Europese konijn (Oryctolagus cuniculus) en een virus dat opzettelijk in Frankrijk en Australië is vrijgegeven om de konijnen te doden en velden en weiden te beschermen. Door het bestuderen van decennia geleden verzamelde monsters, heeft een team ontdekt dat konijnen op twee continenten dezelfde genetische veranderingen ontwikkelden om het virus te verslaan – voordat het virus zelf veranderde en de overhand kreeg.

Meer lezenNieuw onderzoek naar zeventig jaar oude konijnenvirus