Jaarboek KLN 2018

Op maandag 27 mei aanstaande is er een extra ledenvergadering van de VPKV waarin het jaarboek KLN 2018 centraal staat. Het jaarboek en het Meerjaren plan zijn te downloaden van de site van KLN of via onze website op onze downloadpagina of hier onder.

Nieuw boek Kippenziekten & Aandoeningen

Praktische handleiding voor kippenliefhebbers !
Beschikbaar vanaf 13 juli 2019

Weer een prachtig boek voor elke kippenliefhebber waarin de meeste kippenziekten en aandoeningen uitgebreid aan bod komen.

Geschreven door J.Ringnalda, in samenwerking met de dierenartsen Harry Arts,
Pieter Colla en Victoria Tüllmann, met medewerking van Irene Borgman, Monique de Vrijer en Lieke Willems.

160 pagina’s, full color, staand A4, gebonden in harde kaft, met ca. 400 foto’s.
De oplage is wederom beperkt!
Wie haalt het in z’n hoofd om een boek over kippenziekten te schrijven?

Meer lezenNieuw boek Kippenziekten & Aandoeningen

Vaccinatie konijnen mei 2019

Vaccinatie konijnen mei 2018

Elk jaar laten fokkers hun konijnen enten. Door het grote aantal konijnen komt de dierenarts dan op locatie vaccineren. VPKV heeft onder haar leden ook een aantal konijnenliefhebbers. Zij fokken of showen niet, maar dragen de kleindierhobby wel een warm hart toe. We stellen deze liefhebbers ook in de gelegenheid om gebruik te maken van de mogelijkheid om gezamenlijk te vaccineren. Mocht je daar gebruik van willen maken, lid zijn van de VPKV en geen mail hierover ontvangen hebben, verzoeken we je contact met ons op te nemen door een mail te sturen via ons contactformulier.

Duitse duif geflitst vanwege te hoge snelheid

Duitse duif geflitst vanwege te hoge snelheid

Een duif heeft eerder dit jaar een snelheidsovertreding begaan in de Duitse stad Bocholt. De duif vloog met 45 kilometer per uur langs een flitspaal. Het dier werd meteen op de gevoelige plaat vastgelegd. De autoriteiten wisten te melden dat er op de bewuste weg een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt, waardoor de duif, na aftrek, 12 km te hard vloog. Resultaat is een boete van 25 euro.

Bron: Nu.nl

Het immuunsysteem van zijdehoenders vs normale kippen

Zijdehoenders hebben door zwart pigment een afwijkend immuunsysteem vergeleken met andere kippen

Dit artikel is met toestemming van Sigrid van Dort integraal overgenomen

Zijdehoenders zijn raar, hun immuunsysteem verschilt van dat van normale kippen vanwege veel zwart pigment (inderdaad eumelanine). Vóór de leeftijd van 10 weken, zijn Silkies meer vatbaar om ziek te worden door immuundeficiënties vanwege een minder actief immuunsysteem veroorzaakt door de hyperpigmentatie die zich doorheen de weefsels verspreidt, inclusief immuunorganen zoals de bursa van fabricius en de milt. Dit geeft minder immuunrespons door B-lymfocyten (daarom lagere titer na immunisatie) later, maar een ander mechanisme verhoogt het adaptieve immuunsysteem, enkel met tijdvertraging, d.w.z. na 10 weken.

Daarom zijn Zijdehoenders in het algemeen niet zwakker, echter in een ander tijdskader vergeleken met normale kippen, maar dit gebrek aan B-lymfocyten wordt gecompenseerd door een hogere hoeveelheid andere aangeboren defensines (zoek op in wiki ‘defensins’) inclusief mestcellen en monocyten, die zich in de buurt van alle bloedvaten ophouden, om te hulp te schieten wanneer dat nodig is. Wanneer een verwonding is, cumuleert de pigmentatie in de buurt van die plek. De enorme hoeveelheid pigment in Zijdehoenders wordt beschouwd als onderdeel van het immuunsysteem.

Meer lezenHet immuunsysteem van zijdehoenders vs normale kippen

In België grijpt de vogelgriep snel om zich heen

Vogelgriep grijpt snel om zich heen in Belgie

Er zijn inmiddels 26 Belgische pluimveebedrijven besmet met vogelgriep. Hoewel het om de laagpathogene variant H3N1 gaat, grijpt de ziekte snel om zich heen met zeer hoge sterftecijfers onder leggende dieren.

De kern van de besmettingen bevindt zich in West-Vlaanderen rondom Tielt (in de driehoek Brugge-Gent-Kortrijk). Een besmetting lijkt enkel bij leggende dieren te leiden tot ernstige productiedalingen en sterftepercentages tot 60 procent. Vanwege het laagpathogene karakter van het virus is er geen ruimingsplicht en dus ook geen vergoeding aan pluimveehouders. De gevolgen zijn dus puur een bedrijfsrisico.

Meer lezenIn België grijpt de vogelgriep snel om zich heen

RHD2 maakt weer volop slachtoffers

Er wordt weer volop melding gemaakt van RHD2

Afgelopen weken weer volop meldingen van RHD2 op social media en internet. Als voorbeeld onderstaand artikel van De Stentor


In de Zwolse wijk Stadshagen zijn vorige week meerdere konijnen van hetzelfde gezin doodgegaan door het zeer besmettelijke RHD2-virus. Dierenarts Ton Aalders spreekt over vijf of zes konijnen, die tegelijkertijd dood waren. De eigenaar schakelde de dierenarts in omdat de doodsoorzaak niet duidelijk was. Aalders heeft sectie laten verrichten en daaruit bleek dat het om dit virus gaat, dat de afgelopen jaren al vaker de kop opstak in Nederland. ,,Het kan heel snel gaan, de ene dag zijn ze nog springlevend en de andere dag zijn ze dood. Je kunt het bijna niet zien aankomen.”

Meer lezenRHD2 maakt weer volop slachtoffers