De effecten van het Coronavirus op onze hobby

Onderstaande tekst werd vandaag op de website van KLN geplaatst. Voor het gemak nemen we het integraal over.

Geachte leden,

In de afgelopen week hebben wij als KLN-bestuur ons opnieuw gebogen over de effecten van het Coronavirus op onze hobby. Voorop staat dat een ieder zijn gezondheid voorop staat en wij de richtlijnen van de overheid en het RIVM volledig volgen.  

In de afgelopen weken hebben wij maatregelen genomen die in lijn liggen met de adviezen van het RIVM. De consequenties hiervan waren dat bepaalde bijeenkomsten zijn afgezegd en ook het schriftelijk examen voor de pelsdier keurmeesters is uitgesteld. Nu de eisen worden aangescherpt en samenkomsten worden verboden, hebben wij ook besloten de Algemene Leden Vergadering (ALV) van 20 juni 2020 uit te stellen tot na de zomer. Wij hopen dat er in oktober gelegenheid komt om deze vergadering te laten plaatsvinden. Wij willen de verenigingen en de PA’s voldoende tijd en ruimte geven om zich te voorbereiden op deze ALV. Hoe de toekomst er uit gaat zien aangaande de pandemie van dit coronavirus kunnen wij niet voorspellen.

Meer lezenDe effecten van het Coronavirus op onze hobby

Annulering bezoek sponsor

Geachte leden,

Zoals u vermoedelijk al heeft kunnen begrijpen gaat het (door Rachel Schretzmeijer georganiseerde) bezoek aan een van onze sponsors uit Schiedam niet door.
Zoals momenteel overal het geval is, kan vanwege het Coronavirus geen enkele bijeenkomst of evenement doorgang vinden.
Het is heel vervelend maar we blijven het bezoek wel te goed houden.
Rachel verwacht dat dit bezoek wel in het najaar zal gaan plaatsvinden.
We hopen dan wel dat iedereen die zich nu opgegeven heeft, ook dan aanwezig zal zijn.

Coronavirus en onze hobby

Via KLN ontvingen we onderstaand bericht:

Ook voor onze fokkers gelden de maatregelen om Coronavirus infecties zo min mogelijk op te lopen of te verspreiden. Werkzaamheden zoals voer halen en afvoeren van vuil strooisel wordt zo lang mogelijk uitgesteld en zoveel mogelijk in één keer gedaan. Vergaderingen, keuringen, examens zijn allemaal uitgesteld. Sociale media houden ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Meer lezenCoronavirus en onze hobby

Vogelgriep bij Duitse dierenhouder

Bij een Duitse hobbypluimveehouder zijn hoenders en watervogels overleden aan de vogelgriep. Het gaat om de hoogpathogene H5N8-variant.

De eigenaar hield 44 dieren (kippen en eenden) in z’n achtertuin in Bad Lausick (vlakbij Leipzig). 24 Dieren zijn direct gestorven ten gevolge van de vogelgriep, de overige dieren zijn inmiddels afgemaakt. Er zijn inmiddels maatregelen getroffen om uitbreiding te voorkomen.

Meer lezenVogelgriep bij Duitse dierenhouder

Annulering ledenvergadering 16 maart a.s.

Beste leden,

De zaal was geregeld, de agenda klaar en een gastspreker voorbereid. Gelet op de huidige situatie hebben we, als bestuur, gisteravond besloten om de ledenvergadering van maandag 16 maart aanstaande af te gelasten. We wachten de situatie even af voordat we een nieuwe datum prikken. Uiteraard laten we u deze z.s.m. weten.

Excuses voor het ongemak en dank voor uw begrip,

Het Bestuur
VPKV

Project Moorkop

Foto van Uilenbaard Moorkop

In 2017 besteedde het tijdschrift Boerenvee aandacht aan de start van het ambitieuze ‘Moorkop project’. Een aantal enthousiaste kippenfokkers had zich ten doel gesteld om in drie jaar tijd een levensvatbare populatie van de bijna verdwenen moorkop kleurslag van de uilebaard hoenders niet voorgoed te laten verdwijnen. In de eerste uitgave van Boerenvee in 2020 blikken zij terug en stellen hun verhaal beschikbaar.

Lees het hele verhaal op SZH | Het succesverhaal van de moorkop

Bloedluis extreem vroeg dit jaar

Met toestemming is onderstaande post overgenomen van de website van Finecto

Bloedluis bij kippen is irritant voor kip én eigenaar. Deze parasieten wil je het liefste voorkomen. Daarvoor is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Want hoe eerder bloedluis gesignaleerd wordt, hoe groter de kans dat je een uitbraak kunt voorkomen. Bloedluis is al actief bij 5°C, maar bij hogere temperaturen nog veel meer. Ze houden van warm en vochtig weer. Maar opgelet: dit jaar begint de lente extra vroeg! Daarom is het verstandig om nu al een bloedluistest op te hangen en het hok preventief in te sprayen met Finecto+ Protect.

Meer lezenBloedluis extreem vroeg dit jaar

Symposium dierenwelzijn geannuleerd

Vandaag is onderstaand bericht via de mail verstuurd

Beste geïnteresseerde in het symposium “Dierenwelzijn in goede handen bij de (klein)dierenliefhebber”,

Tot onze spijt moeten we u hierbij melden dat het symposium dat we wilde organiseren op 16 mei niet door zal gaan.

Ondanks de actualiteit van het thema dat we deze dag centraal wilde stellen is het aantal belangstellenden dat zich vooralsnog heeft aangemeld voor de dag onvoldoende voor de organisatie om de dag door te zetten.

Zowel SZH als K.N.V. Ornithophilia gaat, samen met de uitgenodigde sprekers en besturen van de kleindierliefhebbers in gesprek om een passend vervolg aan dit initiatief te geven.

Want, wel is duidelijk geworden dat het onderwerp dierenwelzijn al veel belangstelling heeft gekregen van dierenliefhebbers maar zeker nog veel meer aandacht verlangt.

We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen en danken u voor uw blijk van interesse.

Met vriendelijke groet namens K.N.V. Ornithophilia en SZH,

Beginnen met erfgoed

Cover Podcast Beginnen met erfgoed

Podcasts over hoenders en konijnen!

‘Beginnen met erfgoed’ is een podcast – een reeks korte radio-documentaires – waarin ervaringsdeskundigen uitleggen hoe je de handen uit de mouwen steekt voor tradities, erfgoed en kunst. Want tradities, erfgoed en kunst moeten we niet alleen documenteren en bewaren, we moeten ze ook in leven houden. Daarom vertellen mensen met ervaring wat je nodig hebt om te starten, wat het kost, wat de valkuilen zijn en waarom het ook jouw passie kan worden.

Meer lezenBeginnen met erfgoed