Dierenfotografie

Foto van een haan

Bron: MCJaarsveld (link is helaas niet meer actief)

Note: Deze post is gefocust op het fotograferen van je eigen huisdier in een vertrouwelijke omgeving. Zonder een studio opzet dus!

Instellingen camera

Natuurlijk is er qua instellingen wel een verschil in de apparatuur die je gebruikt, we beginnen met de meest standaard optie die elke camera heeft: de sportstand.
Doordat dieren snel bewegen is dit een hele goede en simpele optie om te gebruiken.
Mocht je toch graag op handmatig werken of leren werken, zorg dan altijd voor een snelle sluitertijd.
Bijvoorbeeld: 1/800 Sluitertijd, 1.8 Diafragma en een ISO tussen 100 en 800. Hoe sneller de sluitertijd, hoe meer het beeld bevriest.

Licht

Bij velen zal het opvallen dat de foto’s erg donker kunnen zijn. Dit komt omdat er door de snelheid weinig licht kan worden binnengelaten.Werk daarom ergens rond het midden van de dag wanneer het erg licht is buiten.
Werken met flitsers raad ik af. Door de flits schrikken dieren en dit is niet goed.
Ook kan je je diafragma veranderen naar een lager getal om meer licht binnen te laten.
Tevens verlies je hier bij wel de scherptediepte in de foto. Een ezelsbruggetje hierbij is: “Hoe lager hoe vager”

Een dier op zijn gemak, is een makkelijk dier
Een dier dat op zijn gemak is makkelijk om mee tewerken. Door nervositeit en nieuwsgierigheid gaat het dier veel bewegen. Laat je huisdier relaxen, ga er niet nerveus omheen draaien… Mocht je huisdier het geluid van je camera eng vinden train dan met het geven van een snoepje of eten om hem zo aan het geluid te laten wennen.

Veiligheid dier

En tot slot het belangrijkste. Wees er altijd zeker van dat het dier veilig is. Mocht je het dier kleding hebben gegeven wees altijd zeker dat het niet te strak zit, wees er 100% zeker van dat je flitser uit staat en vergeet vooral niet te belonen!

VPKV