Drinkwater

Alle dieren hebben water nodig om te kunnen leven. In onderstaand bericht zijn enkele wetenswaardigheden over het gebruik van drinkwater verzameld. 

Knoflook in het drinkwater

Knoflook stimuleert het immuunsysteem van de kip en helpt bacteriën te bestrijden. Toevoeging aan het drinkwater is aan te raden als de eieren worden gebruikt om uit te broeden. Als de eieren worden opgegeten, is het gebruik van knoflook minder raadzaam. De smaak kan immers in het ei terecht komen. Maar wanneer de eieren niet bestemd zijn voor consumptie, kan er gerust zo nu en dan een geperste teen worden toegevoegd aan een liter water. Kijk wel of de kippen ervan drinken. Misschien lusten de kippen het knoflookwater niet. Een kip die geen water krijgt, zal al gauw stoppen met leggen. Een ei bestaat immers voor 75 procent uit water. Bied dus altijd voldoende gewoon drinkwater aan. De geperste teen knoflook kan ook in olijfolie worden gemengd door het voer.

Waterbehoefte konijn

Een oud maar hardnekkig fabeltje onder konijnenhouders: konijnen zouden geen water nodig hebben. Onzin!
Dat kan misschien zo zijn bij (wilde) konijnen die fulltime buiten lopen en onbeperkt gras en planten kunnen eten en regenwater kunnen drinken. Maar in alle andere gevallen moet een konijn beschikken over vers water, ook als het groenvoer krijgt. Per dag heeft een konijn behoefte aan zo’n 50 ml vocht per kilo lichaamsgewicht. Konijnen hebben vocht nodig als transportmiddel van voedingsstoffen en afvalstoffen. Een konijn dat niet genoeg vocht binnenkrijgt, kan aandoeningen aan de urinewegen krijgen. Ook droogt de darminhoud uit, wat de darmpassage vertraagt en tot een niet zelden dodelijke verstopping kan leiden. En, in dit jaargetijde niet onbelangrijk: konijnen hebben vocht nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Foto van konijnen die water drinken

Kruidenthee voor de kip

Brandnetels zitten vol calcium, magnesium, fosfor, proteinen en vitamine A en C. Niet alle delen van de plant zijn geschikt om aan de kippen te geven. Alleen de jonge toppen kunnen worden gebruikt, de oudere bladeren zijn giftig. Ook de bladeren van paardenbloemen bevatten veel nuttige voedingsstoffen: vitamines A en B complex, C en D, calcium, ijzer, magnesium en zink. Melganzenvoet is eveneens rijk aan ijzer, calcium, vitamine A. B complex en C. A1 deze kruiden kunnen vers aan de kippen worden gegeven, maar ook ingedroogde vorm of als kruidenthee.

Wie voor dit laatste kiest, moet wel in de gaten houden of de kippen er niet teveel van drinken en daardoor geen normaal water meer drinken. Geef naast kruidenthee ook gewoon drinkwater.

Gevaren koud water

Veel dieren houden niet van al te koud water en drinken steeds minder naarmate het water dichterbij het vriespunt komt. Bij herkauwers zoals geiten, schapen en runderen, die bij een lagere wateropname meestal ook minder voer zullen opnemen, kan hierdoor een domino-effect aan pensproblemen ontstaan. Bij melkgevende dieren speelt dit probleem nog extra. Bovendien dreigt er een stagnatie in de melkgift. Varkens die te weinig drinken omdat ze het water te koud vinden, lopen een flink risico op een blaasontsteking. Vooral zeugen zijn hier gevoelig voor. Paarden en ezels zullen niet snel stoppen met drinken, maar van al te koud water kunnen zij wel koliek krijgen.

Ververs daarom op koude winterdagen het drinkwater van boerderijdieren regelmatig, niet pas als de waterbak leeg is en niet pas als er ijs in ligt. Een scheut heet water toevoegen aan teveel afgekoeld water kan händig zijn. De dieren hoeven aan de andere kant ook niet verwend met warm water. Water uit het leidingennet heeft jaarrond een temperatuur die schommelt tussen de 10 en 14 graden Celsius. Alleen het eerste beetje water uit de (bovengrondse) leiding kan op winterse dagen extra koud zijn. Gebruik dit eerste scheutje ijswater daarom niet voor kleine waterbakken, zoals de bakjes en flesjes voor konijnen.

Bevroren waterflessen

Het water in de drinkflessen van konijnen bevriest snel. Soms wordt geadviseerd om wat suiker of zout aan het water toe te voegen om bevriezing tegen te gaan. Niet doen! Beide zijn slecht voor de spijsvertering van konijnen. Beter is het gebruik van een thermohoesje om de fies, te koop bij dierenwinkels. Maar ook zo’n flessenjasje voorkomt niet dat het balletje in het drinknippeltje kan vastvriezen. Als je dan nieuw water in de fles doet, kan het konijn nog steeds niets drinken. Het veiligst is een roulatiesysteem, waarbij je om de paar uur wisselt: het ene flesje kan dan binnen ontdooien terwijl het andere buiten hangt.

Bron: Levende Have

VPKV