Hitte en dieren

Met de aankomende hitte hebben veel mensen problemen, maar ook dieren kunnen ernstige hinder ondervinden. Hierna vindt u meer informatie over hitte bij kippen en bij konijnen. Teksten zijn niet van eigen hand, de bronvermeldingen staan er bij.

Kippen

Kippen zoeken bij warme weersomstandigheden vaak de koelte op. Die kunnen ze vinden onder struiken of langs een muur aan de noordzijde, waar ze naast elkaar gaan zitten, met de bek open, enigszins gestrekte hals en loshangende vleugels. Tijdens zo’n periode van hittestress passen ze vanzelf hun stofwisseling aan. Veel eten doen ze niet. Drinken des te meer. Een kip drinkt normaal 1,6 tot twee keer meer water dan ze voer opnemen. Als het warm is, hebben ze meer water nodig. Zorg er ook voor dat de kippen in de schaduw een stofbad kunnen nemen.

Hittestress ontstaat bij temperaturen boven de 28 graden en een hoge luchtvochtigheid. Het zorgt voor een verminderde voeropname, een verminderde doorbloeding van de darmen en een verandering in de hormoonbalans. Dit leidt tot een lagere zuurgraad in het bloed wat weer een negatief effect heeft op de beschikbaarheid van calcium en fosfor, twee belangrijke onderdelen voor de eischaal. De verlaging van de zuurgraad wordt bovendien versterkt door het extra verlies van CO2 door het versneld ademhalen van de kip. Dit alles leidt tot een waarneembare vermindering van de schaalkwaliteit. Toediening van extra vitamine C blijkt een gunstig effect hebben om de schade door hittestress te beperken. Vitamine C moet dan worden verstrekt in een dosering van 1,5 gram per tien liter drinkwater, minimaal een dag voordat de hittestress wordt verwacht. Daarnaast kan een geconcentreerder voer worden verstrekt om de lage voeropname te compenseren.

Bron: Levende Have


Konijnen

Elk jaar sterven veel konijnen aan de gevolgen van oververhitting. Konijnen die buiten in een hok wonen kunnen ‘s zomers enorm in de problemen komen. Als een konijn zich niet terug kan trekken uit de zon, of wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan 27°C, zal het dier een zonnesteek ofwel hitteslag krijgen. Het dier raakt oververhit, kan de warmte niet kwijt en zal sterven. Zelfs in de schaduw loopt de temperatuur in een hok gigantisch op. De juiste (voorzorgs)maatregelen betekenen het verschil tussen leven of dood.

  • Zorg dat het konijnenhok ‘s zomers nooit in de zon staat en zet het hok niet op het zuiden. Wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan 27°C haalt een parasol boven het hok weinig uit: de temperatuur blijft te hoog voor een konijn;
  • Je kunt het hok koelen door er flessen bevroren water in te leggen. Vul een plastic (geen glazen) fles voor driekwart met water en leg die in het vriesvak.
  • Hang een nat laken over het hok, het verdampingsproces zal het hok afkoelen. Hang nooit een donkere doek over het hok, deze absorbeert de warmte en verhoogt de temperatuur in het hok juist! Een wit zeil over het hok weerkaatst de warmte en geeft daardoor koelte;
  • Zorg ervoor dat je konijn altijd uit het hok kan, onder het hok op koel gras of op stenen. Stenen kun je steeds nat maken, doordat ze verdampen geeft dat veel koelte. Merk je dat je konijn last heeft van de warmte, haal het dier dan naar binnen en geef het een koele plek;
  • Een binnen- zowel als een buitenkonijn dat last heeft van de warmte, laat dit het eerst merken door een verminderde eetlust. Je kunt een ventilator gebruiken om je (binnen)konijn koel te houden, zolang je ervoor zorgt dat deze niet rechtstreeks op je konijn waait.

Lees het hele bericht op de bronpagina: AnimalsToday


VPKV