KLN nieuws over tatoeëren en vaccineren

In de afgelopen Corona periode hebben wij gekozen om het tatoeëren van konijnen door de tatoeëerders en het enten van hoenders en konijnen door de dierenarts tijdelijk op te schorten. Wij hebben gekozen om de adviezen van de overheid en het RIVM volledig te volgen. Nu, met de verruiming van de nieuwe maatregelen in het verschiet, volgen wij wederom om zo te zorgen, dat het tatoeëren en enten weer op gang komt, maar wel met een aantal belangrijke spelregels. Het blijft overigens een dilemma voor KLN. Wij willen leden, veelal in de risicoleeftijd, niet in gevaar brengen, maar wij snappen ook heel goed, dat leden graag hun konijnen gemerkt willen hebben.

De 1,5 meter samenleving is het uitgangspunt om het tatoeëren weer op gang te brengen. Let daarbij goed op de kwetsbare fokkers in onze liefhebberij. Het is heel vervelend als je tijdens het merken of enten het Corona virus zou verspreiden en (kwetsbare) fokkers in de problemen brengt. Nu de maatregelen vanuit het RIVM en de regering in stappen worden afgebouwd, zien wij mogelijkheden om het tatoeëren en enten weer mogelijk te maken.
KLN stelt de volgende regels voor:

  • Maak een afspraak met je tatoeëerder. Breng de te merken konijnen bij de tatoeëerder thuis. De tatoeëerder merkt de konijnen, de fokker gaat tussendoor naar huis en haalt de konijnen vervolgens op de afgesproken tijd weer op. De tatoeëerder kan alleen de konijnen tatoeëren, maar als iemand de konijnen vast moet houden, kan dat alleen een gezinslid van de tatoeëerder zijn.
  • Een alternatief is een tatoeëerkistje. Door sommige fokkers wordt dit kistje wel als dieronvriendelijk gezien. Het vereist kundig gebruik. Indien de tatoeëerder dit kistje wil gebruiken, is informatie op de site van KLN te vinden en te bestellen (materiaalbeheer).
  • Ook mag de fokker zelf tatoeëren. De fokker leent de tang en merkt zijn konijnen zelf. Na het merken worden de tang en andere spullen ontsmet met 70 % alcohol (gel of spiritus). Daarna brengt de fokker deze spullen naar de volgende fokker, die zelf wil merken.
  • Zoek eventueel een ander die wil en kan tatoeëren, eventueel met zijn zoon/dochter of vrouw/man. Kies altijd voor het volgen van de nieuwe Coronamaatregelen en pas de oplossing daarbij aan.
  • De Vereniging speelt een belangrijke rol in de organisatie van het tatoeëer proces.
  • Ga niet als tatoeëerder bij de fokkers op bezoek om te tatoeëren, maar laat de konijnen naar de tatoeëerder komen. Veiligheid staat ten allen tijden voorop! Let goed op om altijd 1,5 meter afstand te houden!
  • Het bestuur KLN adviseert: neem nooit onnodige risico’s. Wees zorgvuldig en denk goed van tevoren na hoe je het merken organiseert. Trek eventueel handschoenen aan, doe een mondkapje op en ontsmet of was regelmatig de handen. Onze hobby kent veel oudere leden in de risicogroepen, die ook als tatoeëerder optreden. Voor deze oudere liefhebbers kan het Coronavirus een ernstige bedreiging zijn. Neem als vereniging de juiste beslissingen en denk na wat en hoe je het merken en enten gaat doen als club. Later tatoeëren blijft nog steeds een optie.

Bij het enten van konijnen tegen RVHD2 of het enten van pluimvee kan ook nog een ander probleem meespelen. Geeft de dierenarts wel een entbewijs als de konijnen niet getatoeëerd zijn? In dit soort gevallen kan de dierenarts een entformulier maken, waarbij hij/zij het formulier aftekent en afkruist met het aantal konijnen die geënt zijn. Zo kan de fokker later, na het tatoeëren het formulier invullen met de juiste oornummers. Zo hoeft het enten geen probleem te zijn. Stem een en ander goed af met de dierenarts.

Ook vooroverleg met de dierenarts voor het enten van pluimvee is belangrijk. Volg de Coronamaatregelen en stel een uitvoeringsplan met de dierenarts op hoe de sprayenting bij pluimvee uitgevoerd gaat worden.

Namens het KLN-bestuur

Bron: Website KLN | Tatoeëren van konijnen en enten van pluimvee en konijnen door de dierenarts.


VPKV