Een snel groeiend aantal konijnen zorgt voor veel overlast op het Dakpark aan de Vierhavenstraat. Ze graven gaten en diepe holen, poepen de grasmat onder en knagen nabijgelegen buurttuinen leeg. De vrijwilligers die het park beheren zitten met hun handen in het haar.
“Het park is bedoeld voor mensen en niet voor konijnen”, zegt Manon Nagelkerken, coördinator van de vrijwilligers. “De grond wordt steeds instabieler. De trap bij de speeltuin staat al op instorten.”
“Buurtbewoners probeerden met wasrekken hun tuintje te beschermen tegen de konijnenplaag”, aldus Nagelkerken. “Niks werkt. Het park ligt er nu kaal bij. Alles is opgegeten. De vrijwilligers die het park beheren, raken gedemotiveerd.”
Volgens Jessica Sluis van het Konijnen Adviesbureau is de konijnenoverlast een serieus probleem. “Konijnen planten zich ontzettend snel voort. Om de vier weken hebben ze een nest.” Daar komt bij dat de dieren op het dak geen natuurlijke vijanden hebben. Honden zijn in het park verboden. En voedsel is er volop. “Want als het groen op is, gaan ze over op takken en schors’”, aldus Sluis.
De gemeente Rotterdam heeft in 2016 ondergronds gaas gespannen om de graafdieren buiten te houden. Maar het gaas stopt de konijnen niet. “Ze graven er gewoon langs”, zegt Nagelkerken. “De gemeente wacht nu tot ze uitsterven door een uitbraak van konijnenziekte myxomatose. Als dierenvriend wil je dat niet.” De gemeente ontkent dit.
Fretten
Er is een diervriendelijke oplossing: verplaatsen. “Naar Rockanje bijvoorbeeld, daar hebben ze een konijnentekort”, aldus Nagelkerken. Omdat het Dakpark niet aangesloten is bij een wildbeheereenheid (WBE), kan geen vergunning worden uitgeschreven voor het uitzetten van de dieren. De gemeente is al een jaar in gesprek om het park bij een WBE aan te sluiten. Deze week is er een nieuw overleg.
Ook creatievere oplossingen zijn mogelijk. “Je kunt werkloze buurtbewoners met fretten op de beesten laten jagen. Dan doe je ook nog iets sociaals terug voor de buurt”, zegt Nagelkerken. Maar ook daar is aansluiting bij een WBE voor nodig. Uit frustratie wordt in de buurttuintjes door vrijwilligers voor konijnen giftig kruid gezaaid.
Uitbaters van de ondergelegen Bigshops ervaren vooralsnog geen overlast van de plaag op hun dak. Konijnen graven niet door de isolatielaag heen. “Maar na de konijnen komen de ratten”, waarschuwt ze. “En die hebben daar geen enkel probleem mee.”
Bron: Randstad Vandaag