Lifestyle redt de Twentse dierenshows

Bron: Tubantia

ENSCHEDE – Shows met pluimvee en kleindieren moeten brede lifestylebeurzen worden om te kunnen overleven. Dit lukt alleen als de overheid meer maatwerk toepast bij vervoersverboden en ophokplicht.

Het is de schrik van elke organisator van pluimvee- en kleindierenshows: vlak voor het weekend van de show breekt de vogelgriep of een andere ziekte uit en mag er letterlijk geen kip meer op pad. Het resultaat: een dure expositiehal waar alleen nog kleindieren zoals konijnen te zien zijn en een groot deel van het verwachte publiek wegblijft. Of: helemaal geen show.
,,Het is heel vervelend als dat dit jaar weer gebeurt”, zegt Gerrit Laarman, de tweede voorzitter van Oneto, de grootste jaarlijkse dierenshow in Oost-Nederland. Al twee keer had Oneto die pech in Hangar 11 op het Vliegveld Twenthe. Als gastheer van de Europashow voor Nederlandse (dwerg)hoenderrassen op 1 tot en met 3 december zou afgelasting dit jaar extra zuur zijn, met deelnemers uit onder meer Tsjechië en Polen.

Overleg met de overheid

Maar de diersportbeoefenaars wachten niet lijdzaam af. Daarom is de sector in overleg met de overheid om bij vogelgriep en ander besmettingsgevaar geen ophokplicht of vervoersverboden voor grote delen van het land meer op te leggen, maar alleen in kleine cirkels rond de besmettingshaarden.
,,Dat gebeurt in Duitsland en andere landen ook en je ziet het ook in Nederland bij uitbraken van bijvoorbeeld mond-en-klauwzeer”, zegt Laarman. ,,Dan worden er cirkels van 3 of 10 kilometer rond een besmetting getrokken. Dat functioneert goed.” De sector neemt zelf ook maatregelen om de kans op verdere besmetting te verkleinen bij vogelgriep of andere ziekten. ,,We zijn met een inentingsprogramma begonnen en nemen ook regelmatig bloedmonsters af om aan te tonen dat onze dieren gezond zijn.”

Seizoen

Traditioneel duurt het seizoen van vogel-, hoender- en kleindierenshows van half oktober tot eind januari. Fokkers zorgen ervoor dat de dieren dan het mooist zijn. Maar langzaam aan worden meer shows naar voren geschoven, omdat de kans op vogelgriep groter wordt als de herfst voorbij is. ,,De Oneto is nu begin december, misschien besluiten wij ook nog een keer de datum te vervroegen”, zegt Laarman. “We moeten dat dan wel in goed overleg met de aangesloten verenigingen en andere grote shows doen, zodat we niet te veel elkaars concurrenten worden.”
Nog belangrijker vindt Laarman dat kleindierenshows breder van opzet worden en veranderen in lifestyle-evenementen voor een breed publiek. Met dieren, maar ook met randzaken als tuinartikelen, mode, eten en drinken en interieurartikelen. ,,Er is een nieuwe categorie mensen die in het buitengebied woont en het leuk vindt hobbymatig dieren te houden. Shows gericht op de speciale hobby van fokkers, bijvoorbeeld wyandottekippen, zal minder worden.”

VPKV