Een bad voor duiven

Duiven, die niet kunnen beschikken over vrije uitvlucht, hebben recht op twee keer per week een bad. Indien ze niet in een volière worden gehouden zal regen of een plas in de buurt van het hok hetzelfde heilzame effect hebben!

En waarom is dit baden dan nod g voor een duif? In de ruiperiode helpt badwater bij het ontlasten van donzige pluimpjes, veerstof
en huidschilfers. In de kweekperiode, en meer bepaald op het eind van de broedperiode, bevordert een weinig vochtigheid het uitkip
pen van de eieren. Duiven, die zieh regelmatig baden, zijn ook niet vuil.

En geen ongerustheid: Instinctmatig weet een duif dat ze niet drijfnat moet gaan broeden op nog naakte jongen of bij een temperatuur van -5°, net voor de nacht intreedt, nog snel een frisse duik moet gaan nemen.

En ook dit nog. Elke duif zal graag een bad nemen. Enkel zieke duiven baden niet! Dus het is ook een graadmeter voor het conditiepeil. Naast de verschillende soorten badzout, die in de handel verkrijgbaar zijn, is evenzeer een soeplepel keukenzout per liter water een goeie remedie om ongedierte de baas te blijven. Wei van groot belang, om infectiegevaar tegen te gaan, is het vervuilde water onmiddellijk na het baden te verwijderen. 

Bron: Het Vlaams Neerhof

VPKV