Bloedluis extreem vroeg dit jaar

Met toestemming is onderstaande post overgenomen van de website van Finecto

Bloedluis bij kippen is irritant voor kip én eigenaar. Deze parasieten wil je het liefste voorkomen. Daarvoor is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Want hoe eerder bloedluis gesignaleerd wordt, hoe groter de kans dat je een uitbraak kunt voorkomen. Bloedluis is al actief bij 5°C, maar bij hogere temperaturen nog veel meer. Ze houden van warm en vochtig weer. Maar opgelet: dit jaar begint de lente extra vroeg! Daarom is het verstandig om nu al een bloedluistest op te hangen en het hok preventief in te sprayen met Finecto+ Protect.

Het heeft eigenlijk niet gevroren deze winter en het lijkt erop dat het voorjaar heel vroeg begint. De website natuurkalender.nl van de Universiteit van Wageningen houdt de natuur nauwlettend in de gaten. Eind februari lieten zij weten dat de lente waarschijnlijk vijf weken eerder komt dan normaal!

Vroege lente

De gemiddelde temperatuur over januari en februari 2020 komt waarschijnlijk uit op 6,8 °C, de warmste januari en februari sinds de start van de eerste thermometermetingen in 1706. December 2019 was ook al zeer zacht. Overal staan al bloembollen en bomen in bloei. Natuurkalender schrijft: “Als we de bloeiwaarnemingen van dit jaar vergelijken met de normale situatie dan is de bloei in 2020 maar liefst 35 dagen eerder. Dat is dus vijf weken… De natuur staat nu al in de stand van eind maart, begin april.”

Aanpak van bloedluis: begin op tijd!

Bloedluis is onder controle te houden wanneer je het aantal luizen zo laag mogelijk houdt. Dit doe je door wekelijks de bloedluistest te checken en gelijk te beginnen met behandelen zodra hier bloedluis in zit. Een bloedluis legt wel 8 eitjes per dag, daarom is het zo enorm belangrijk om gelijk te beginnen met behandelen. Want ze planten zich enorm snel voort. Hoe meer bloedluis, hoe langer het duurt voordat ze onder controle zijn.

Meer bloedluis komend jaar door uitblijvende vrieskou

Volwassen bloedluizen zullen tijdens een langere periode van vrieskou doodvriezen. Eitjes kunnen wel tegen de vrieskou. Hierdoor zie tijdens de winter er nagenoeg alleen eitjes in het kippenhok overblijven. Doordat wij dit jaar nog geen langere periode vrieskou hebben gehad zullen er in 2020 veel meer bloedluizen zijn. Ook zijn ze eerder actief door de eerdere hoge temperaturen.

Stappenplan

Stap 1

Hang een bloedluistest onder de zitstokken en controleer deze wekelijks

Stap 2

Indien mogelijk, schroef alles in het kippenhok los en ga er met een hogedrukspuit doorheen voor een grote voorjaarsschoonmaak.

Stap 3

Spray het kippenhok in met een laagje Finecto+ Protect. Dit laagje zorgt ervoor dat net uitgekomen larven op de weg naar de kip uitdrogen. Een laagje blijft ongeveer 3 weken zitten bij weinig bloedluis.

Stap 4

Monteer bloedluisbakjes onder de zitstok en vul deze met olie. Ververs dit zodra er een laagje stof op komt.

Stap 5

Maak een zandbad voor de kippen

Bron: Finecto | Opgelet! Bloedluis extreem vroeg dit jaar

Gerelateerde berichten

VPKV