Ziekteverschijnselen H3N1 nauwelijks zichtbaar in jonge dieren

Ziekteverschijnselen H3N1 nauwelijks zichtbaar in jonge dieren

In opdracht van de adviescommissie pluimveegezondheidszorg van AVINED en LNV heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een vervolgonderzoek uitgevoerd naar de laag pathogene H3N1 stam en de ziekteverschijnselen in jonge dieren van vijf weken oud. Tussentijdse conclusie: H3N1 veroorzaakt ook ziekteverschijnselen in jonge dieren, maar deze zijn slechts beperkt zichtbaar. Hierdoor kunnen de verschijnselen in de praktijk gemakkelijk worden gemist.

Een aantal weken geleden voerde GD al een onderzoek uit naar de ziekteverschijnselen van H3N1 in legkippen van 35 weken. Hieruit bleek dat het virus geen andere ziektekiemen nodig heeft om bij deze dieren grote schade te veroorzaken. Het ziektebeeld, de sectiebeelden en de productiedaling bij deze leggende hennen komen overeen met het beeld dat in de praktijk gezien wordt.
Tussentijdse resultaten van het vervolgonderzoek bij dieren van 5 weken oud laten zien dat besmette jonge dieren zeer beperkt ziekteverschijnselen vertonen. Denk hierbij aan een minder attente en koortsige indruk. De verschijnselen zijn zo mild dat ze in de praktijk eenvoudig over het hoofd kunnen worden gezien. Ziekteverschijnselen bij jonge dieren zijn daarom alleen waarneembaar tijdens een zorgvuldige gezondheidsbeoordeling. Sterfte door het virus kan zeer beperkt zijn bij jonge dieren. Het onderzoek in deze dieren wordt spoedig afgerond. Een tussentijdsverslag van het onderzoek kunt u hier vinden.

Meer lezenZiekteverschijnselen H3N1 nauwelijks zichtbaar in jonge dieren

Verhelp broedsheid bij kippen

Anti-broedshok

Wanneer is mijn kip broeds?

Blijft een hennetje constant op het nest zitten en pikt ze naar degene die de eitjes onder haar wil weghalen, dan is ze waarschijnlijk broeds. De broedsheid duurt doorgaans zo’n drie weken. Sommige hennen eten in die periode niet of nauwelijks. Het komt ook voor dat ze zich letterlijk doodbroeden.

Normaal gesproken is het belangrijk om de hen tweemaal per dag buiten te zetten en daar eten en drinken te geven. Dit kost veel energie. Maar nu is er dé oplossing om broedsheid te verhelpen: het anti-broeds hok.

Meer lezenVerhelp broedsheid bij kippen

Vergoedingsregeling H3 vogelgriep verwacht

De vergoedingsregeling voor het ruimen van met laagpathogene H3 vogelgriep besmette pluimveebedrijven in België wordt waarschijnlijk in de loop van volgende week van kracht.
Dat schrijft het Belgische vakblad Pluimvee zaterdag 6 juli in een extra nieuwsbrief. Belangenbehartiger Landsbond Pluimvee is blij dat er drie maanden na de eerste uitbraken nu eindelijk afdoende maatregelen komen die de verdere verspreiding van het virus tegengaan. De verwachting is dat er in de loop van volgende week begonnen kan worden met ruimen. „Nu het virus steeds virulenter wordt en er eveneens klinische symptomen worden waargenomen bij vleeskuikens en opfokkoppels, neemt de hoogdringendheid ervan alleen maar toe”, schrijft de Landsbond.

Meer lezenVergoedingsregeling H3 vogelgriep verwacht

Rechtszaak rond haan Maurice

In Frankrijk wordt er duchtig gepraat over Maurice de haan. Vandaag start er een rechtszaak tegen hem, of beter tegen zijn eigenares. Zijn gekraai valt niet in goede aarde bij zijn buren, een gepensioneerd koppel dat in de stad woont maar een buitenverblijf heeft op het eiland waar Maurice zijn stem laat horen. En net daarom is het verhaal veel meer dan een klassieke burenruzie.

Alles speelt zich af op Île d’Oléron, een eiland in de Atlantische Oceaan. Een toonbeeld van het Franse platteland, dat tegelijkertijd bekend staat bij veel toeristen en mensen die er een vakantiewoning hebben. In 2015 komt inwoner Corinne Fesseau thuis met een haan. Maurice, een roodkoper, zwart gevederd exemplaar.

Meer lezenRechtszaak rond haan Maurice

Bomen helpen kippen naar buiten

Bomen helpen kippen naar buiten

Kippen zijn bosvogels die zich op hun gemak voelen onder bomen. Door walnoten te planten, bied je kippen niet alleen een veilige uitloopmogelijkheid, maar door opname van CO₂ verminder je ook de emissie van broeikasgassen.

In Renswoude hebben biologische pluimveehouders Johan, Jantine en Ariën Verbeek ruim 200 walnotenbomen geplant in de uitloopruimte voor hun ruim 16.000 kippen. Die bomen moeten zorgen dat kippen makkelijker naar buiten lopen. Een kip is een Aziatische bosvogel die zich op zijn gemak voelt onder bomen. Een biologische of vrije-uitloopkip heeft wettelijk 4 m² uitloopruimte nodig. Vaak zie je dat kippen de aangeboden ruimte niet goed benutten en dicht bij de stal blijven. Maar onder bomen benutten ze de ruimte beter, zo blijkt uit ervaring.

Meer lezenBomen helpen kippen naar buiten

Zijdehoen in Landleven

Is de zijdehoen leuker dan een konijnen?

“Ze zijn lief, ze zijn snoezig en leuker dan een konijn”, zegt Marcel Brandsen over het zijdehoen. Tien tips voor het houden en verzorgen van dit pluizige pluimvee.

  • Houd de dieren uit de buurt van vijvers en grote emmers water. Wanneer een Zijdehoen in het water belandt, zuigt de donsvacht zich vol als een spons en verdrinkt het diertje.
  • Houd bij kloeken met kuikens een oogje in het zeil: er bestaat een kleine kans dat een kuikentje verstrikt raakt in het haarachtige pluis van de kloek en zich zo onbedoeld verhangt.
  • Los laten lopen is prima, maar beter is het om Zijdehoenders onder een afdak te houden. Een Zijdehoen in de regen ziet eruit als een verzopen katje.
  • Koude is geen probleem, integendeel: bij winterse kou voelen ze zich kiplekker.
  • Het aanbrengen van een stok is zinloos: Zijdehoenders zitten ’s nachts op de grond tegen elkaar aan.
  • Een 80 centimeter hoog hekje is voldoende om grote Zijdehoenders achter te houden.
  • Zijdehoenkrielen zijn zo groot als een duif en kunnen, in tegenstelling tot hun grote rasgenoten, aardig vliegen.
  • Marcel leerde dat loslopende Zijdehoenders en Jack Russell terriërs niet samengaan. De rustige pluizenbollen zijn een te leuke uitdaging voor zulke hondjes en daardoor hun leven niet zeker.
  • Een kip heeft over het algemeen genoeg aan doorlopend legmeelkorrel en een handje gemengd graan. Marcel ontdekte dat zijn kippen beter kruimels eten dan korrels. Hij voert Foktoomkrix en Legkrix van het merk Hedric.
  • Een Zijdehoen heeft een extra, vijfde teen. Een van de belangrijkste selectiecriteria voor fokdieren is dat de tenen los van elkaar staan. Selectie hierop komt het dierenwelzijn ten goede.

Bron: Landleven


Bloedluis bestrijden bij kippen

Bloedluis is lastig te bestrijden en een plaag voor de kippen

Bloedluis of vogelmijt (Dermanyssus gallinea) is de meest voorkomende parasiet bij kippen in Europa. Deze mijt is zeer klein (0.5 – 1mm) en daardoor moeilijk met het blote oog waarneembaar. Een besmetting met bloedluis wordt vaak opgemerkt wanneer het diertje al heeft toegeslagen. De kippen zijn dan vaak erg onrustig doordat ze jeuk hebben. Hierdoor zullen ze voortdurend fladderen en vertonen nerveus gedrag. Om het welzijn en de gezondheid van uw kippen te waarborgen is vroege detectie én bestrijding van deze parasiet van essentieel belang.

Meer lezenBloedluis bestrijden bij kippen

Nieuw boek Kippenziekten & Aandoeningen

Praktische handleiding voor kippenliefhebbers !
Beschikbaar vanaf 13 juli 2019

Weer een prachtig boek voor elke kippenliefhebber waarin de meeste kippenziekten en aandoeningen uitgebreid aan bod komen.

Geschreven door J.Ringnalda, in samenwerking met de dierenartsen Harry Arts,
Pieter Colla en Victoria Tüllmann, met medewerking van Irene Borgman, Monique de Vrijer en Lieke Willems.

160 pagina’s, full color, staand A4, gebonden in harde kaft, met ca. 400 foto’s.
De oplage is wederom beperkt!
Wie haalt het in z’n hoofd om een boek over kippenziekten te schrijven?

Meer lezenNieuw boek Kippenziekten & Aandoeningen