Dubbeldoelkip: biologisch alternatief voor de plofkip

Dibbeldoelkip, zowel vlees als ei

Zijn eigen kippen zijn een alternatief voor – zoals kippenfokker Nauta ze noemt – de ‘Tom Dumoulins’ en ‘Sven Kramers’ van de veehouderij: kippen die topsport bedrijven, en dat elke dag. Ze produceren ontzettend veel eieren en vlees ja, máár met een natuurlijk kippenleven weinig meer te maken. ,,Die dieren zitten hele dagen in kooitjes en hebben weinig weerstand tegen ziektes. Het zijn laboratoriumdieren, die je nauwelijks buiten kunt laten rondlopen omdat ze zo kwetsbaar zijn.”

Meer lezenDubbeldoelkip: biologisch alternatief voor de plofkip

Waarom worden kippen niet gevaccineerd?

Vaccineren van kippen is wel mogelijk

Bovenstaande vraag zullen vast meer liefhebbers/fokkers zichzelf al eens afgevraagd hebben. Er zijn immers meerdere diergroepen, denk bijvoorbeeld maar aan konijnen, waar vaccinaties toegepast worden?

In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde geven Jeroen Kortekaas en Riks Maas van Wageningen Bioveterinary Research antwoord op die vraag. Vaccineren is mogelijk, zeggen ze. Er zijn zogeheten geïnactiveerde vaccins voor het H7- en het H5-subtype.

Dat er toch niet of nauwelijks gebruik gemaakt wordt van deze optie heeft alles te maken met de hoeveelheid kippen die er in Nederland zijn en de moeilijkere afzet van gevaccineerde dieren. Toch geven Kortekaas en Maas het niet op en blijven ze zoeken naar mogelijkheden om vaccinatie, ook voor kippen, geschikt te krijgen voor massa-toepassing.

Lees het hele artikel op Levende Have

Baroen organiseert workshop “Kippen houden voor liefhebbers”

Workshop Kippen Houden voor Liefhebbers door De Baroen

We (red. medewerkers van De Baroen) organiseren 2 workshops kippen houden voor liefhebbers in januari, namelijk op dinsdag 15 januari en op donderdag 24 januari, beide avonden starten we om 20.00. De eerste inschrijvingen zijn al binnen, er is plek voor maximaal 12 mensen per workshop.

Tijdens de workshop willen wij leuke en nuttige weetjes met je delen over het houden van kippen. Het maakt niet uit of je al kippen hebt of nadenkt of je er een paar in de tuin wilt gaan houden, we weten zeker dat we jou een leerzame tijd kunnen bieden met veel ruimte voor vragen.

Meer lezenBaroen organiseert workshop “Kippen houden voor liefhebbers”

Hanengevechten in Bodegraven

Hanengevechten zijn verboden in Nederland

Een 31-jarige man uit Zwammerdam en een 38-jarige man uit Bodegraven zijn vandaag in alle vroegte van hun bed gelicht en opgepakt, omdat zij worden verdacht van het organiseren en houden van illegale hanengevechten.

De mannen hielden 51 kippen en hanen in illegaal gebouwde hokken in een weiland aan de Burgemeester Kremerweg in Bodegraven. Volgens politiewoordvoerder Yvette Verboon betreft het een unieke zaak: ,,Voor zover bekend hebben we nooit eerder een onderzoek gehad naar hanengevechten in Nederland. We houden er wel rekening mee dat dit soort illegale praktijken ook op andere locaties plaatsvinden.”

Lees het hele bericht op de website van het AD

Onderzoek naar antistoffen tijdens tentoonstellingen

Antistoffen gevonden bij eend op tentoonstelling

Tijdens tentoonstellingen, die in de periode van september tot en met november gehouden zijn, is er onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van een aantal antistoffen door twee dierenartsen.

In totaal zijn er 132 kippen en 16 watervogels gecontroleerd door Jeanine Wiegel (GD) en Harry Arts (Farmarts). Geen van de onderzochte dieren vertoonden ziekteverschijnselen. Een eend en een kip bleken antistoffen tegen vogelgriep te hebben, waarbij de eend het hoogpathogene H5  had en de kip en minder voorkomende variant.

Meer lezenOnderzoek naar antistoffen tijdens tentoonstellingen

Hoender gallerij

Deze foto is te vinden in de online gallery van Moreno Monti & Matteo Tranchellini

Moreno Monti en Matteo Tranchellini wonen beiden in Milaan en hebben jarenlang samengewerkt aan talloze projecten. Ze hebben samen met vele internationale reclameacties samengewerkt aan veel reclamecampagnes en hebben ook samengewerkt met grote internationale artiesten. De twee talenten zijn al sinds jonge leeftijd gepassioneerd door fotografie en ontdekten dat ze door samen te werken in de loop van de jaren als een team, visuele beelden konden produceren met een creatieve synergie die anders alleen niet mogelijk zou zijn. Elk van hen heeft zijn eigen specifieke talent en persoonlijke benadering van fotografie en elk van hen draagt ​​verschillende aspecten van zijn eigen smaak bij aan elk project.

Meer lezenHoender gallerij

Waarschuwingen voor vogelgriep uit Rusland

De kans op vogelgriep vanuit Rusland wordt groter

Zowel het Britse ministerie voor milieu en platteland Defra als het Franse centrum voor epidemiologische dierziekten Esa waarschuwen voor het toenemend risico op vogelgriep in Europa vanwege recente uitbraken in Rusland.
Volgens Defra is het risico nu nog laag, maar neemt dat de komende weken toe als vogels hun broedgebieden verlaten. Ook Esa waarschuwt voor toenemend risico in september/oktober vanwege meer trekbewegingen.

Meer lezenWaarschuwingen voor vogelgriep uit Rusland