Nieuw boek Kippenziekten & Aandoeningen

Praktische handleiding voor kippenliefhebbers !
Beschikbaar vanaf 13 juli 2019

Weer een prachtig boek voor elke kippenliefhebber waarin de meeste kippenziekten en aandoeningen uitgebreid aan bod komen.

Geschreven door J.Ringnalda, in samenwerking met de dierenartsen Harry Arts,
Pieter Colla en Victoria Tüllmann, met medewerking van Irene Borgman, Monique de Vrijer en Lieke Willems.

160 pagina’s, full color, staand A4, gebonden in harde kaft, met ca. 400 foto’s.
De oplage is wederom beperkt!
Wie haalt het in z’n hoofd om een boek over kippenziekten te schrijven?

Meer lezenNieuw boek Kippenziekten & Aandoeningen

In België grijpt de vogelgriep snel om zich heen

Vogelgriep grijpt snel om zich heen in Belgie

Er zijn inmiddels 26 Belgische pluimveebedrijven besmet met vogelgriep. Hoewel het om de laagpathogene variant H3N1 gaat, grijpt de ziekte snel om zich heen met zeer hoge sterftecijfers onder leggende dieren.

De kern van de besmettingen bevindt zich in West-Vlaanderen rondom Tielt (in de driehoek Brugge-Gent-Kortrijk). Een besmetting lijkt enkel bij leggende dieren te leiden tot ernstige productiedalingen en sterftepercentages tot 60 procent. Vanwege het laagpathogene karakter van het virus is er geen ruimingsplicht en dus ook geen vergoeding aan pluimveehouders. De gevolgen zijn dus puur een bedrijfsrisico.

Meer lezenIn België grijpt de vogelgriep snel om zich heen

Laagpathogene vogelgriep in België

Laagpathogene vogelgriep in België

Er zijn geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van H3N1 bij Nederlands pluimvee, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dat laagpathogene vogelgriepvirus werd onlangs in België vastgesteld.

GD waarschuwt desondanks pluimveehouders en de sector alert te zijn en insleep te voorkomen. Of de uitval in België primair door het vogelgriepvirus wordt veroorzaakt of dat andere ziektekiemen hierbij een rol spelen, wordt onderzocht. Die laatste mogelijkheid wordt bij de huidige uitbraken waarschijnlijk geacht, stelt de GD. Bij verhoogde uitval met een bacteriële oorzaak wordt vaker een onderliggende luchtweginfectie gevonden, waaronder een enkele keer laagpathogene vogelgriep.

Meer lezenLaagpathogene vogelgriep in België

Strategische Aanpak Vogelgriep

Roadmap strategisch plan vogelgriep

Het Ministerie van LNV, commerciële pluimveeorganisaties en de Dierenbescherming hebben een Roadmap Strategische Aanpak Vogelgriep gepresenteerd.

De nadruk van de aanpak is gericht op het voorkomen van uitbraken van vogelgriep in de bedrijfsmatige houderij.Het is een mooi rapport met goede acties om ophokken te voorkomen en vaccinatiemogelijkheden verder te ontwikkelen. Ondanks aandringen is de hobbymatige houderij op geen enkele wijze hierbij betrokken geweest. Enerzijds een goed teken dat de hobbyouderij met rust gelaten wordt, maar wij zien het toch als een gemiste kans om klokken gelijk te stellen.

Bron: hobbydierhouder.nl

Meer informatie: Nieuwe Oogst | Acties in ‘Roadmap’ moeten gevolgen vogelgriep beperken

Kippen zijn geen domme wezens, maar hele lieve huisdieren

Kip als huisdier

Geen hond, geen kat, geen konijn: een kip als huisdier kan ook. Ze kan in een konijnenhok, maar ook gezellig in huis. „De grootste frustratie blijft de poep.”

Bintje is eigenlijk maar een onooglijk kippetje. Het zwart-wit van haar vader en het zwart-wit-bruin van haar moeder zijn in haar samengekomen als een aaneenschakeling van grijstinten. Dankzij een samenloop van recessieve genen heeft ze felblauwe wangetjes, een donkerpaarse huid en veertjes die niet samenklitten zoals het hoort – als een donzen vachtje met rafelranden.

Meer lezenKippen zijn geen domme wezens, maar hele lieve huisdieren

Niet alle kippen zijn even broeds …

Niet alle kippen zijn even broeds

Wat is er nou mooier dan een moederkloek die samen met haar kuikens rondscharrelt door de tuin. Maar hoe zit dat nu precies met ‘broeds’ zijn en ‘broedeieren’?

In dit artikel wordt dit en meer uit de doeken gedaan. Uiteraard is het artikel weer voorzien van mooie foto’s.

Het tijdschrift Boerenvee publiceert regelmatig artikelen op haar website over boerderijdieren en kleindieren. Een abonnement is hier af te sluiten, maar je kunt ook regelmatig nieuwe artikelen lezen op hun website na een gratis registratie.

Workshops ‘Kippen houden’ door Welkoop

Welkoop organiseert een workshop Kippen houden

In 44 filialen van Welkoop gaat er dit jaar weer een workshop “kippen houden” georganiseerd worden. Onderaan dit artikel vindt u een overzicht welke winkels van Welkoop er in Zuid-Holland deelnemen.

De workshops worden door elk filiaal zelf georganiseerd en worden verzorgd door de heren Hans Krudde en Jorick ten Brinke. In voorgaande jaren werden deze avonden door het hoofdkantoor van Welkoop georganiseerd en kon er via internet ingeschreven worden. Nu kan er alleen in de filialen zelf ingeschreven worden. Ieder filiaal richt zich uiteraard op de eigen omgeving.

Meer lezenWorkshops ‘Kippen houden’ door Welkoop