Vogelgriep zorgt voor landelijke afschermplicht voor hobbyvogels

Vanwege de vaststelling van hoogpathogene vogelgriep (H5) bij een pluimveebedrijf in Zeewolde is er sinds vanmiddag 26 oktober 2021 12:00 uur een landelijke ophokplicht van kracht voor bedrijfspluimvee. 

Wat betekent dat voor hobbyhouders en kleindierliefhebbers?

Eigenaren van hobbyvogels (hoenderachtigen, kippen, watervogels en loopvogels) moeten zorgen dat hun dieren afgeschermd worden. Dit houdt in dat ze dusdanig gehuisvest worden dat contact met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen niet tot nauwelijks mogelijk is. Dit geldt overigens ook voor dierentuinen en kinderboerderijen.

Meer lezen

Vogelgriep bij kalkoenbedrijf

Schreven we onlangs nog dat in België de ophokplicht opgeheven is en de verwachting dat dat binnenkort in Nederland ook het geval zou kunnen zijn, is die kans weer verkleind. In een kalkoenenbedrijf in Weert is vogelgriep van het type H5 vastgesteld.

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog 128 andere pluimveebedrijven, waardoor er per direct een vervoersverbod is afgekondigd.

Foto ter illustratie

Meer lezen

Nieuwe categorie vaccins tegen Marek

De ziekte van Marek is een zeer ernstige en besmettelijke ziekte voor kippen. Behandeling van besmette kippen is niet mogelijk, zodat alleen preventief vaccineren overblijft. In de afgelopen jaren zijn er meer vormen van de ziekte van Marek ontstaan. Om die reden wordt er na 40 jaar een nieuwe generatie vaccins geïntroduceerd.

Bron: PluimveeWeb | Nieuwe generatie vaccins tegen de ziekte van Marek

VPKV