Vogelgriep bij kalkoenbedrijf

Schreven we onlangs nog dat in België de ophokplicht opgeheven is en de verwachting dat dat binnenkort in Nederland ook het geval zou kunnen zijn, is die kans weer verkleind. In een kalkoenenbedrijf in Weert is vogelgriep van het type H5 vastgesteld.

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog 128 andere pluimveebedrijven, waardoor er per direct een vervoersverbod is afgekondigd.

Foto ter illustratie

Meer lezen

Nieuwe categorie vaccins tegen Marek

De ziekte van Marek is een zeer ernstige en besmettelijke ziekte voor kippen. Behandeling van besmette kippen is niet mogelijk, zodat alleen preventief vaccineren overblijft. In de afgelopen jaren zijn er meer vormen van de ziekte van Marek ontstaan. Om die reden wordt er na 40 jaar een nieuwe generatie vaccins geïntroduceerd.

Bron: PluimveeWeb | Nieuwe generatie vaccins tegen de ziekte van Marek

Ophokplicht België opgeheven

De landelijke ophokplicht, vanwege vogelgriep, is afgelopen woensdag in België vervallen. In Nederland is men nog bezig met een risico-inschatting of dat bij ons op korte termijn ook kan. De verwachting is dat deze maand ook in Nederland de ophokplicht komt te vervallen.

Meer lezen

Honderden dode vogels door vogelgriep

Honderden dode vogels door vogelgriep

Honderden ganzen, meeuwen en roofvogels spoelen aan langs de Groningse Waddenkust. Allemaal het slachtoffer van de vogelgriep. Het aantal berichten over vogelgriep nam de laatste tijd wat af, maar blijkbaar was dat van korte duur.

De verspreiding van vogelgriep gaat snel, voornamelijk door de verspreiding van uitwerpselen. Een wandeling door een gebied met veel ganzen en met de mest onder je schoenen helpt de mens ook een handje (voetje) mee. Aangezien het virus overdraagbaar is op de mens is het belangrijk alert te zijn en hygiëne in acht te nemen.

Lees het hele bericht op:
RTVNoord | Vogelgriep slaat toe: honderden dode vogels langs Groningse kust

Vraag voor een van onze leden

Ik heb thuis (Maasland) een koppeltje Lakevelders ( haan + 3 hennen)
Nu ga ik mijn ren uitbreiden tot 120m2.
Ik zoek nog 2 hennetjes erbij. Zijn er bij de leden Lakenveldfokkers?
In de hoop iets te horen.

Mocht u iet weten kunt u het altijd via het bestuur (info@vpkv.net) laten weten

VPKV