Gefaseerde en seizoensverharing

“Het lijkt wel of mijn konijnen het hele jaar door verharen!”. Dat klopt!.

Bij konijnen zien we twee soorten verharing. De gefaseerde verharing en de seizoensverharing. (Met uitzondering van Angora konijnen, die verharen alleen gefaseerd.)

Gefaseerd betekent eigenlijk niets meer dan dat een dode haar vervangen wordt door een nieuwe haar. Dat vindt zo elke 6-8 wkn plaats.

Seizoensverharing is een aanpassing van de vacht aan het seizoen. De winterdag krijgt het konijn meer wol, de zomerdag minder wol. Seizoensverharing vindt plaats in het voorjaar als de temperatuur stijgt en in het najaar als de tempereratuur daalt. En soms nog een keertje hoog zomer als het ineens extreem warm wordt. Dan wil je konijn ook nog wel eens een jasje uit doen.

Plukken, borstelen of laten gaan?

Als je plukt loop je het risico dat je ook nieuw haar meetrekt. Vaak zie je bij geplukte konijnen dat de gefaseerde verharing verstoord is doordat er ook nieuwe haren mee geplukt zijn. Dat zie je doordat de bandrui (gefaseerde verharing) zoals op de foto niet meer zichtbaar is. Het konijn verhaart aan alle kanten evenveel er is geen “verharingslijn” meer. Je kunt je konijn beter borstelen. Borstel een normaalharig konijn echter nooit vaker dan 1x in de week. Borstelen beïnvloedt namelijk ook de verharing. De beste methode om losse haartjes te verwijderen is nog steeds het met vochtige handen over het haar strijken (of een vochtig microvezel doekje). Na de seizoensverharing is het soms wel gewenst om je konijn een handje te helpen. Vooral bij Nederlandse Hangoordwerg en Franse Hangoor zien we nog wel eens een dikke wollige broek.

Houdt er rekening mee dat ook de seizoensverharing in “laagjes” verloopt. Je zal dus nooit in een keer alle oude haren kunnen verwijderen.

Konijnen verharen gefaseerd en  seizoensgebonden
Duidelijk voorbeeld van bandrui (gefaseerde verharing)

Tekst artikel en foto’s met toestemming overgenomen van Regionaal Voorlichtingsbureau Konijnen.

VPKV