Hobbyfokkers in kwaad daglicht EenVandaag

Hobbyfokkers in kwaad daglicht EenVandaag

Afgelopen zaterdag (30 maart) was er tijdens een uitzending van EenVandaag (NPO) een item te zien over konijnenfokkers. Helaas werd het nieuws heel eenzijdig gebracht waardoor er een verkeerd beeld van de hobby kan ontstaan bij anderen. Zelfs in de beschrijving bij de uitzending wordt gesproken over “In hun zoektocht naar het perfecte konijn gaan hobbyfokkers ‘over lijken'”.

Bekijk de aflevering van EenVandaag via NPO.

KLN heeft gereageerd op Facebook:

De commissie dierenwelzijn van KLN komt maandagavond bijeen en zal een persbericht maken nav de uitzending van zaterdagavond. Dinsdagavond zal het HB van KLN eventuele vervolgstappen bespreken.
Onderstaand een bericht van Bart van der Vlis portefeuille houder Keurmeesteraangelegenheden.

Wij bespreken de situatie dinsdag in het Hoofdbestuur van de KLN. Wij zijn als KLN niet betrokken geweest bij de tot stand koming anders dan dat men wilde filmen op de tekeningsrassenshow. Bij mij is meer dan 1 uur gefilmd op de tekeningrassenshow en er staan 3 seconde in de bijdrage. Kennelijk niets kunnen vinden om dit uit te vergroten. Daarnaast nog een gesprek gehad van 30 tot 45 minuten met het team van een van daag die reportage aan het maken was. Hier ging het alleen over stress bij dieren en wat het perfecte konijn nu was. Er is volgens mij ook iemand betrokken die zijn opa vroeger Hollanders fokte en die aangaf dat alles wat niet goed direct wordt verwijderd, Overigens was dit vroeger misschien wel zo. Maar thans gebeurt dit zeker niet meer zo. Rassen zijn veel verder doorgefokt en fokkers hebben meer mogelijkheden om dieren kwijt te raken die zij niet willen gebruiken voor shows en fok. Dingen worden uitvergroot maar dat is in het geheel zo bij alle onderwerpen. Er is werk aan de winkel voor ons allemaal om te laten zien en uit te dragen hoe wij onze hobby bedrijven en hoe dier vriendelijk wij met onze dieren omgaan. In Duitsland heeft men de standaard voor de tekeningrassen sterk veranderd en het aantal zware fouten sterk verminderd. Hier mogen ook enkelkleurige dieren worden geshowd uit de tekeneningrassenfok. Ben een groot voorstander om dit in zijn geheel toe te passen in Nederland. Samenwerking op dierenwelzijnsgebied is noodzakelijk om internationaal een front te kunnen vormen. Dit staat ook in onze meerjarenagenda van de KLN en is reeds een onderdeel van ons beleid. Er is niet voor niets een commissie dierenwelzijn onder leiding van Harry Arts. Deze commissie komt morgenavond bij elkaar (dit was al langer geleden gepland) en zij zullen zich natuurlijk over deze situatie buigen. Een gepast antwoord is noodzakelijk. Ik wilde gisteren vanuit de emotie niet reageren want dat heeft geen zin. Maar ik ben wel teleurgesteld in was fokkers zeggen en met name ook over andere zeggen. Van horen zeggen liegt men veel. Sommige uitspraken in de bijdrage zijn niet handig en schaden de hobby waar veel fokkers juist veel aandacht aan het welzijn van de dieren schenken. Op dit moment hebben veel fokkers jonge dieren liggen die met veel liefde en aandacht worden verzorgd en groot gebracht