Er komen weer blaadies aan de bomen en bloemknoppen aan de struiken. De winter is voorbij en de wereld ontwaakt uit zijn winterslaap. De vogels komen terug uit het zuiden en de natuur krijgt weer kleur. Het is lente! Net als veel dieren merken ook konijnen het verschil in seizoenen. Hoewel konijnen geen winterslaap houden, zijn ze in de winter minder actief en zodra de dagen weer langer worden, verandert hun gedrag ook behoorlijk. Het konijn is nu druk in de weer in zijn hok, of dat nu buiten of binnen staat.
Gedrag
Konijnen genieten net als
mensen van het langer worden
van de dagen en dit zie je vaak
terug in hun gedrag. Een snelle
sprint met een mooie sprong
erachteraan, het in de nek
gooien van de kop, en rondjes
rennen door het hok, de ren of
het huis.
Je konijn voelt zich heerlijk als
het dit soort gedrag vertoont.
Soms hoor je het konijn zelfs
zoemen als een bij! Je konijn is
dan blij je te zien – het lijkt wel verliefd – en vindt de aandacht
die het krijgt geweldig.
Sommige konijnen rennen
daarbij rondjes om je benen.
Dit soort gedrag zie je ook bij
konijnen onderling. De een
zit dan vaak rustig in het hok
en de ander maakt een soort
dansje om hem heen. Soms draaien konijnen
ook rondjes om elkaar, wat
‘vlinderen’ wordt genoemd. Dit is geen teken van affectie,
maar gaat vooraf aan een
vechtpartij.
Doordat je konijn nu actiever is dan in de winterperiode, zie je het ook weer vaker met zijn kin over objecten wrijven. Op die manier markeren konijnen hun territorium. Ook het rondhuppelen met de staart omhoog kan op territoriaal gedrag wijzen. Konijnen laten zien dat ze ontspannen zijn door languit te gaan liggen. Vaak is dit met de achterpoten naar achteren, de voorpoten vooruit of weggestopt onder de borst, en de kop uitgestrekt. De oren staan soms rechtop, maar liggen meestal wat lager, alhoewel niet helemaal plat.
Wanneer je konijn totaal ontspannen is, wil het nog wel eens een zogeheten ‘flop’ maken. Je konijn maakt dan een sprongetje waarna het op zijn zijkant valt. Sommige konijnen draaien zelfs helemaal op hun rug. De eerste keer dat je dit ziet, kun je misschien schrikken. Want soms liggen ze zo stil dat het lijkt alsof ze dood zijn. Maar het maken van een flop is eigenlijk alleen maar een goed teken. Je konijn vertrouwt jou en zijn omgeving, en is volledig ontspannen.
Hormonen
Het gedrag van het konijn kan ook op een andere manier veranderen. Net als bij veel andere dieren zorgt ook bij het konijn het langer worden van de dagen voor een hormonale verandering. De hormonen gieren door het lijf, wat op verschillende manieren in het gedrag van je konijn tot uiting kan komen. Het ene konijn wordt knuffeliger, het andere juist agressiever. Het is daarom niet aan te raden om konijnen te koppelen in de lente en vroege zomer.
Bij konijnen die niet gecastreerd zijn (bij zowel mannetjes als vrouwtjes wordt gesproken van castratie), zullen de hormonen in de lente gaan opspelen en dat betekent dat je konijn ongewenst gedrag kan gaan vertonen. Het kan bijvoorbeeld gaan sproeien. Hierbij zet je konijn zijn geur uit door overal te gaan plassen, hoe zindelijk het normaal gesproken ook is. Deze urine stinkt erg en kan, afhankelijk van de grootte van je konijn, tot een meter hoog gesproeid worden. Er wordt gezegd dat alleen mannetjes sproeien, maar ook vrouwtjes kunnen dit gedrag vertonen.
Daarnaast kunnen vrouwtjes door de hormoonpiek schijnzwanger worden en nesten gaan bouwen. Dan trekken ze plukken haar uit hun eigen vacht, die ze verwerken in hun te bouwen nest. Vaak reageren deze voedsters erg waaks en kunnen hun nest, zowel tegenover mensen als soortgenoten, fel verdedigen. Ook kunnen ze melk gaan produceren. Sommige schijnzwangere voedsters stoppen zelfs met eten, waardoor ze vermageren en in slechte conditie raken.
Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, is het verstandig om zowel mannetjes als vrouwtjes te laten castreren. Een in konijnen gespecialiseerde dierenarts kan je adviseren over het castreren van konijnen. Bij mannetjes konijnen zal het sproeien, de agressie en het rijden duidelijk verminderen. Bij de dames is er ook sprake van een gezondheidsaspect. Wanneer voedsters niet gecastreerd worden, is de kans erg groot dat zij schijnzwanger raken, een baarmoederontsteking, baarmoedertumoren of borstkanker krijgen. Deze laatste drie aandoeningen kunnen levensbedreigend zijn.
Vaccinatie
Er zijn nog meer gezondheidsaspecten van belang tijdens de lente. Zo is het belangrijk dat je jouw konijn in de eerste maanden van de lente laat vaccineren. Vaccinatie kan namelijk voorkomen dat je konijn de ziekten myxomatose en VHS (RHD1 en RHD2) krijgt. Beide ziekten worden overgebracht door muggen of door (in)direct contact met besmette konijnen. VHS eindigt, op een enkele uitzondering na, altijd in een pijnlijke dood. Ook myxomatose is een ziekte waar je konijn aan dood kan gaan, maar er zijn gevallen bekend waarbij konijnen deze ziekte hebben overleefd na een zeer intensieve verzorging van dierenklinieken met veel kennis van konijnen.
Myasis
Nu het weer lente wordt, moeten we onze konijnen ook beschermen tegen myasis. Dit is een ziekte waarbij groene vliegen (beter bekend als strontvliegen) eitjes leggen onder de huid van je konijn. Dit doen zij vaak bij konijnen die een door ontlasting of urine natte en vieze achterkant hebben. Uit deze eitjes komen maden, die het konijn verder beschadigen. Veel konijnen laten niets van deze ziekte merken, ze eten en drinken nog gewoon. De maden laten een stofje achter waarbij een stukje huid verdoofd wordt. Het is daarom belangrijk om in de gaten te houden of de achterkant van je konijn goed schoon is, zeker als je merkt dat je konijn zichzelf niet goed verzorgt.
Ook kan je bij dierenartsen een speciale spray kopen die bescherming biedt tegen groene vliegen. Ten slotte kan je het verblijf van je konijn afsluiten met vliegenhorren of een klamboe. Natuurlijk brengt de lente niet alleen maar drama en zorgen met zich mee, maar het is belangrijk om de risico’s in het achterhoofd te houden. Springend, rennend en gravend hebben konijnen vooral de lente in hun bol.
Bron: RabbitTime