Konijnen arriveerden 1000 jaar eerder in Groot-Brittannië dan eerder werd gedacht, koolstof datering van een bot ontdekt in West Sussex heeft dat onthuld.
Een 4 cm groot segment van het scheenbeen van een konijn werd gevonden tijdens opgravingen in Fishbourne Roman Palace in 1964, maar het werd tot 2017 in een doos bewaard, zonder verder onderzoek.
De zooarcheoloog Dr. Fay Worley besefte dat het fragment afkomstig was van een konijn en genetische analyse heeft dat inmiddels bevestigd. Radiocarbon datering van het bot laat zien dat het konijn nog leefde in 1AD. De analyse werd uitgevoerd door academici van de universiteiten van Exeter, Oxford en Leicester.
Het dier draagt geen markeringen van verwondingen en ook andere analyses duiden erop dat het wellicht als exotisch huisdier in gevangenschap is gehouden. De inwoners van Fishbourne Palace waren rijk en hielden er een gevarieerde verzameling van dieren op na.
Verdere studies worden uitgevoerd om te bepalen waar het konijn vandaan komt en of het gerelateerd is aan hedendaagse dieren.
Professor Naomi Sykes, van de Universiteit van Exeter, zei: “Dit is een enorm interessante ontdekking en dit zeer vroege konijn onthult al nieuwe inzichten in de geschiedenis. Het botfragment was erg klein, wat betekent dat het decennialang over het hoofd werd gezien. Met moderne onderzoekstechnieken kunnen we meer leren over de datum en genetische achtergrond.”
Dr. Worley voegde toe: “Ik was opgewonden om een konijnenbot uit een Romeinse nederzetting te vinden en toen de radiokoolstofdatum bevestigde dat het niet van een modern konijn was dat zich had ingegraven. Deze vondst zal de manier waarop we Romeinse overblijfselen interpreteren, veranderen en benadrukt dat nieuwe informatie wacht op ontdekking in museumcollecties.”
Bron: SkyNews