Wees met warmte extra alert op konijnen

Ongemerkt zijn er best wel wat dingen waar je op moet letten als konijnenbezitter. Dingen waar je misschien wel niet eens bij stilstond. Wist je bijvoorbeeld al dat je in de lente extra goed moet letten op vliegen die hun eitjes in de vacht van je konijn leggen? Konijnendeskundige Ilse Pos spijkert graag je kennis even bij.

“Twintig jaar geleden lachten mensen je nog uit als je met je hond naar een hondendeskundige ging”, vertelt Ilse. “Inmiddels is het bezoeken van een deskundige voor je hond heel normaal, maar dat een konijn hier ook baat bij heeft, wordt nog niet altijd gesnapt.” En dat is jammer, want het konijn wordt door velen – onbedoeld – slecht verzorgd. Vooral in de lente is het oppassen geblazen, het seizoen waarin je konijntje lekker aan het voorjaarsgras zit te knabbelen. “Als ze daar te veel van binnenkrijgen, produceren ze veel te veel blindedarmkeutels. Die zitten boordevol vitaminen, mineralen en enzymen. Konijnen eten deze keutels op om hun darmflora op orde te houden. Maar als ze te veel keutelen, bestaat er een kans dat de poep in hun vacht blijft hangen.” En dat is nu precies het probleem, want de poepvlieg ziet op dat moment zijn kans schoon en dropt zijn eitjes in de vacht van je konijn. “Binnen een paar uur kan je konijn dood zijn omdat de maden zich naar binnenvreten.”

 

Urine in de vacht

Ook urine in de vacht kan de gevreesde vlieg aantrekken, die de stank juist wel prettig vindt. Let ook op als je konijntje door het vochtige gras en de struiken loopt, want de vlieg vindt dat ook reuze interessant. En worden ze niet bezocht door de vlieg, loopt je konijntje wel kans op een andere pijnlijke aandoening: urinebrand. “De urine brandt letterlijk in de huid in de liesstreek en op de pootjes. Daar ontstaan vervolgens ontstekingen. Het is heel belangrijk om de oorzaak te achterhalen van het plas in de vacht.” En alsof deze gevaren nog niet genoeg zijn, moet je ook op je hoede zijn voor dat felle lentezonnetje. “Konijnen kunnen niet goed tegen de zon. Zodra de temperatuur boven de 23 graden komt, moet je je konijn in de gaten houden. Ze kunnen namelijk niet zweten en hun warmte dus niet kwijt.”

Praktische tips

Oké, genoeg gevaren dus. Maar wat doe je eraan? “Als je merkt dat je konijn sloom wordt, niet wil eten en een laveloze indruk maakt, controleer dan goed zijn lijfje op plakpoep en maden. Ik behandel zo’n tien konijnen per jaar die aangetast zijn door maden, dus het is echt belangrijk om dit te controleren. Zorg er ook voor dat je dagelijks de toiletbak reinigt.” En stijgt het kwik boven de 23 graden? Dan kun je een bijvoorbeeld een parasol over het hok plaatsen om te zorgen dat het uit de zon blijft. “Witte vochtige lakens op het hok zorgen ook voor koelte, maar plaats ze niet voor de ingang, anders kan de warme lucht niet weg en wordt het juist benauwd. Een koele stoeptegel in het verblijf vinden konijntjes ook fijn.” En oververhitte konijnen? Die moet je nóóit in het water stoppen. “Konijnen kunnen te snel afkoelen en daardoor sterven. Je kunt hem beter op de badkamervloer leggen en bel in alle gevallen direct de dierenarts.”

Bron: In de buurt Amersfoort

VPKV