Myasis bij het konijn

Vliegen

Myasis wordt veroorzaakt doordat de groene of blauwe vlieg zijn eitjes op ontlasting, urine of wonden van het konijn legt. De vliegen worden aangetrokken door de geur van de ontlasting, urine of ontstoken huid. Uit de eitjes ontstaan maden die zich letterlijk een weg vreten in de huid en evt. spierlagen van het dier. De infectie is niet altijd direct te ontdekken. Wanneer uw konijn stil in een hoekje zit of juist onrustig is door de pijn en de jeuk, zal u wellicht opvallen dat er iets aan de hand is. Vaak eet het dier niet of nauwelijks meer.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het scheren van de vacht en wassen met een ontsmettingsmiddel (indien nodig onder sedatie). Daarna verwijderen we de maden stuk voor stuk met een pincet.Daarnaast geven we het dier pijnstilling en antibioticum. In sommige gevallen nemen we het dier op voor aanvullende verzorging op de praktijk (o.a. handmatig voeren, infuus).

Bij verdenking van een madeninfectie of aanwezigheid van ontlasting/urine/wond moet u direct contact met ons opnemen! Myasis is zeer pijnlijk voor het dier en snel ingrijpen is van groot belang. Als de schade te groot is, is het dier helaas niet meer te redden en is euthanasie de enige optie.

Voeding

Juiste voeding is van levensbelang voor een konijn. Wanneer de voeding niet in orde is, is de kans op verkeerde ontlasting groter en daarmee ook de kans op een madeninfectie. Daarnaast kan een konijn door verkeerde voeding te zwaar worden, waardoor het beestje de blinde darmkeutels niet meer uit de anus kan opeten en de achterkant niet goed meer kan wassen. In beide gevallen vervuilt het dier en ook dit trekt vliegen aan.

Ziekten

Door verschillende ziekten (bijvoorbeeld blaasontsteking, verlammingsverschijnselen) kan een dier van de achterkant vervuilen met urine of ontlasting. Dit trekt de vliegen aan.

Wonden

Als uw konijn ergens een wondje heeft, kan dit vliegen aantrkken door de geur van het wondvocht.

Maatregelen

Om te voorkomen dat uw konijn besmet raakt, kunt u een aantal maatregelen treffen. Zorg voor het juiste én de juiste hoeveelheid voer (zie kopje ‘voeding’). Verschoon het hok iedere dag en haal natte plekken hooi of zaagsel weg. Controleer het konijn elke dag op een schone en droge achterkant. Kijk ook of het dier geen wondjes of natte plekken elders op het lichaam heeft. Hang eventueel horgaas of een klamboe over het hok om vliegen te weren.

Speciale spray!

Gelukkig is er meer te doen. We hebben een spray die zowel in het hok als op het konijn gespoten kan worden. Het zorgt er voor dat de vliegen weg blijven en het vermindert daarmee de kans op een madenbesmetting!

Bron: Dierenartspraktijk Zeewolde

VPKV