RHD2 maakt weer volop slachtoffers

Afgelopen weken weer volop meldingen van RHD2 op social media en internet. Als voorbeeld onderstaand artikel van De Stentor


In de Zwolse wijk Stadshagen zijn vorige week meerdere konijnen van hetzelfde gezin doodgegaan door het zeer besmettelijke RHD2-virus. Dierenarts Ton Aalders spreekt over vijf of zes konijnen, die tegelijkertijd dood waren. De eigenaar schakelde de dierenarts in omdat de doodsoorzaak niet duidelijk was. Aalders heeft sectie laten verrichten en daaruit bleek dat het om dit virus gaat, dat de afgelopen jaren al vaker de kop opstak in Nederland. ,,Het kan heel snel gaan, de ene dag zijn ze nog springlevend en de andere dag zijn ze dood. Je kunt het bijna niet zien aankomen.”

Het virus wordt volgens Aalders overgebracht door ‘stekende insecten‘ en door direct contact tussen konijnen. Ook kan het virus zich verspreiden door uitwerpselen van dieren die een besmet konijn hebben opgegeten. De ziekte treft zowel wilde als tamme konijnen. Voor Aalders is het de eerste keer dat hij ermee te maken heeft gehad.

De ziekte duikt sinds 2016 op in Nederland en is een variant van de al eerder bekende ziekte RDH1. Inmiddels is er een vaccin beschikbaar.

Hoe herken je het dodelijke konijnenvirus?

De besmettelijke, vaak acuut dodelijke ziekte Rabbit Hemorrhagic Disease kent twee vormen. De variant RHD1 bestond al langer en sinds 2015 duikt ook de variant RHD2 op.

Infecties komen vrijwel uitsluitend voor bij Europese konijnen en het virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren.

In veel gevallen is er sprake van acute sterfte binnen vijf dagen. Mogelijke symptomen zijn benauwdheid met koorts (boven de 40 graden), bloedingen en neurologische verschijnselen. Ook gewichtsverlies, lethargie (versuftheid) en icterus (geelzucht).

Er is geen behandeling voor de ziekte, maar konijnen kunnen er wel tegen ingeënt worden.

Het RHD-virus is zeer besmettelijk en kan zich verspreiden door direct contact tussen konijnen, maar ook via indirect contact via uitwerpselen, voedsel, schoenen en handen. Ook kan de ziekte overgebracht worden door stekende insecten.

Bron: gezondheidsdienst voor dieren

Meer informatie

Bron: De Stentor


VPKV