Verbod op hondenshow?

De afgelopen week was het onderwerp hondenshow negatief in het nieuws. Het college van burgemeester en wethouders wil een verbod op hondenshows in Amsterdam. Dit naar aanleiding van grotere shows die meestal in de RAI gehouden worden, zoals HOND2018 en de Amsterdam Winner Show. 

Het stadsbestuur vindt het onwenselijk dat evenementen in de stad worden georganiseerd waar doorgefokte dieren worden tentoongesteld. Er zijn teveel rassen die puur worden gefokt op “mooi zijn”, maar waarbij het welzijn van het dier over het hoofd wordt gezien. “Daarbij gaat het onder meer om de Franse Bulldog, Cavalier King Charles Spaniël, Mopshond, Golden Retriever, Yorkshire Terriër, Duitse Herdershond, Pekingees, Engelse Bulldog, Labrador Retriever en Boxer.” Honden die niet meer goed kunnen ademen vanwege een te platte snuit, inteelt, onnatuurlijk gedrag, hernia’s, heupproblemen en honden met continue hoofdpijn vanwege een te klein hoofd.

Maar wat moet dit onderwerp op een website over kleindieren?

Net zo goed als er kritiek is op het fokken en showen van hondenrassen is er ook kritiek op het fokken en showen van andere dieren, waaronder kleindieren. Ook ‘wij’ hebben te maken met een grote groep mensen die ‘anders’ aankijken tegen onze liefhebberij. Dierenwelzijn staat tegenwoordig steeds hoger in het vaandel en daar is op zich niets mis mee. Fokkers en liefhebbers willen immers beiden fysiek en geestelijk gezonde dieren?

Een overpeinzing …

(Op persoonlijke titel van de auteur)

We hoeven ons dus helemaal niet af te zetten tegen de groeiende groep liefhebbers, maar ze juist betrekken. We moeten laten zien wat onze hobby inhoudt, wat we willen bereiken. Naar mijn idee kunnen we namelijk niet zonder fokkers. 

Om een gezond konijn gezond te houden is een goede verzorging belangrijk, maar ook erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Een sportfokker zal altijd streven naar gezonde dieren. Daarvoor zal het zijn/haar dieren goed verzorgen, maar ook letten op genetische gezondheid. Ondanks dat regelmatig ‘nieuw’ bloed noodzakelijk is, zal een fokker ervoor waken om zomaar een konijn in te kruisen.

Om genetisch gezonde dieren te hebben is het dus belangrijk om rassen te onderscheiden. Als er geen rassen zouden zijn, zou er één grote poel aan erfelijke eigenschappen zijn, waarin geen onderscheid meer gemaakt kan worden. Diverse afwijkingen kunnen envoudig ontstaan waarmee verder gefokt wordt. Het belang van een ras is hiermee wel duidelijk. Een fokker heeft de schone taak zorg te dragen voor genetisch, fysiek en geestelijk gezonde dieren.
Elk ras heeft zijn unieke kenmerken en eigenschappen, vastgelegd in een standaard. Indien er veel verschillende rassen zijn, betekent dat automatisch ook een breedspectrum aan genetische kenmerken. Keurmeesters zorgen ervoor dat de dieren op tentoonstellingen getoetst worden op basis van de standaard behorende bij dat ras. Door deel te nemen aan een show krijgt de fokker dus inzicht in de ‘gezondheid’ van zijn/haar dier(en).

Toekomst

In de (nabije) toekomst liggen een aantal gevaren op de loer die het aantal fokkers eenvoudig zou kunnen verkleinen. Denk hierbij aan:

  • Vergrijzing onder de fokkers
  • Steeds minder ruimte om dieren te houden
  • Vakanties en andere vrijetijdsbesteding die het houden moeilijker maken
  • Woonomgeving (o.a. overlast voor de buurt)
  • Regelgeving (o.a. “besluit houders van dieren”)
  • Ziektes (o.a. verbod op shows en uitsterven van een volledige stal door bijv. RHD)

Het zou dus zomaar kunnen dat bepaalde rassen hierdoor gaan verdwijnen. Om een enkel ras zullen niet veel mensen treuren, maar indien er te veel rassen gaan verdwijnen raken we daarmee ook een deel van ons levend erfgoed en een grotere verscheidenheid kwijt.

Conclusie

Om te voorkomen dat ‘onze’ hobby ook in een kwaad daglicht komt te staan zullen we laten zien wat onze hobby inhoudt. Waarom fokkers selectief te werk gaan en wat het grote voordeel daar van is. Daarnaast zullen we ook rekening moeten gaan houden met de eisen die gesteld worden en datgene dat ‘men’ graag wil zien. Ruime hokken, dieren die genoeg eten en drinken hebben en waar zorgzaam mee omgesprongen wordt. Door ons, maar ook door de keurmeesters. 

Als we dat kunnen laten zien op een show wordt het alleen maar mooier. Fokkers en liefhebbers die beiden op hun eigen manier plezier en nut beleven.

Zowel fokkers als liefhebbers zullen zich moeten verenigen en gestructureerd en georganiseerd aan de slag moeten. De fokkers zijn meestal aangesloten bij een kleindiervereniging, maar de liefhebber vaak (nog) niet. Gezien de enorme potentie van bijvoorbeeld 1,2 miljoen konijnen in Nederland ligt de toekomst van de kleindier hobby mijns inzien in de combinatie van die twee. Samen met alle liefhebbers en fokkers zou de kleindier hobby toekomstbestendig kunnen zijn en uiteraard geldt bovenstaande niet alleen voor konijnen …

Roland Sellis


Bronnen:

Nu.nl 

Algemeen Dagblad

VPKV