Waardering van hooi

Hooi heeft veel positieve eigenschappen die de gezondheid van dieren ten goede komt. Goed hooi bevat voedingsstoffen als vitamine D, eiwitten en suikers, bevordert de darmwerking en verbetert de voerbenutting. Maar goed hooi produceren vraagt om een planmatige aanpak.

In het artikel “Hooi wordt weer hip” (Veeteelt februari 2020) wordt daar verder op in gegaan. Je kunt het artikel hieronder lezen/downloaden

Pas op voor Jacobskruiskruid

Door de droge zomer van vorig jaar groeit er op veel plekken Jacobskruiskruid. Dit kruid is uitstekend in staat om zich te handhaven tijdens hitte en droogte.
De Gezondheidsdienst voor Dieren GD) waarschuwt houders van dieren om op te letten bij graskuil of hooi. Controleer bij aanschaf van hooi goed of er Jacobskruiskruid aanwezig is.

Juist in gedroogde vorm is Jacobskruiskruid een gevaar voor dieren. In verse vorm zullen dieren het namelijk niet zo snel eten, vanwege de bittere smaak.

Eén hapje Jakobskruiskruid kan er al voor zorgen dat levercellen afsterven, na ruime en langdurige consumptie ontstaat er ernstige en blijvende leverschade. Een vergiftiging kan zich openbaren via een verminderde eetlust, sloomheid, aborteren, vermageren, zenuwverschijnselen en sterfte.

Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren

Hazen blijken kannibalen en eten vlees

Sneeuwhaas blijkt kannibaal

Altijd gedacht dat een haas een herbivoor (planteneter) was? Niets is minder echter minder waar. Nieuw beeldmateriaal laat zien dat Snowshoe hares in Canada’s Yukon Territory vlees eten als aanvulling op hun dieet tijdens de koude en lange winters. Yukon Territory is een van de koudste plekken op aarde.

Tijdens de zomermaanden leven de hazen van de vegetatie die alom groeit, maar wanneer de sneeuw begint te vallen, de temperatuur onder de -30° Celsius daalt en er weinig tot geen voedsel te vinden is eten de hazen ook het vlees van het karkas van andere hazen of diverse soorten vogels.

Sneeuwhazen blijken vlees te eten

Bron en video: National Geographic 
Bron: NationalPost

Plastic van ruwvoer verwijderen voor het voeren

Hooi mag niet verpakt in plastic gegeven worden aan dieren

Ruwvoer verpakt in plastic mag niet gevoerd worden aan dieren volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Omdat plastic schadelijk is voor mensen en dieren moet voorkomen worden dat ze dit überhaupt binnen kunnen krijgen.

Voerbalen worden vaak in plastic verpakt omdat het op die manier beschermd wordt tegen externe invloeden, maar het kan ook schade toebrengen. Plastic kan bijvoorbeeld dioxines, PCB’s (polychloorbifenyl) en PAKs (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) bevatten, dat hoopt zich na opname in het vet van een dier op.

Dit kan een gevaar opleveren voor mensen, maar ook voor de dieren zelf. Het aanbieden van ruwvoer in plastic is volgens de NVWA in strijd met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren. Wanneer een NVWA inspecteur plastic om voerbalen aantreft, zal deze handhavend optreden.

Kortom, het plastic moet eerst verwijderd worden voordat het aan dieren gevoerd wordt.

Bron: Website NVWA en Levende Have

Konijnenkorrels zijn nooit compleet

Konijnen hebben meer nodig dan Konijnenkorrels alleen.
Afgelopen weekend las ik een interessant artikel over de voeding voor konijnen dat me erg geschikt leek voor de website van de VPKV. Ik heb dus contact opgenomen met de auteur. Met toestemming en dank aan Dhr. A. Offenberg hieronder het artikel.
August Offenberg is werkzaam bij Voerwaarts BV en heeft specifieke kennis over onder andere de voeding van zeer veel (niet-bedrijfsmatig gehouden) dieren en nutritionist diervoeding voor huisdieren en wilde dieren in de tuin (zoals vogels en eekhoorns).

Door August Offenberg

Voor een voerfabrikant en hun nutritionisten is het samenstellen van kippenvoer of varkensvoer eenvoudiger dan het maken van een goede konijnenkorrel. Bij kippenvoer of varkensvoer is het fabrieksvoer doorgaans het enige dat de dieren verstrekt krijgen. Als je als fabrikant zorgt dat de ingrediënten van onberispelijke kwaliteit zijn en zorgt dat verhoudingen eiwit en energie kloppen dan kan er eigenlijk al niet veel meer mis gaan. Maar bij konijnen ligt dat wat complexer. Wat voert de konijnenhouder nog allemaal bij en wat is de kwaliteit en samenstelling daarvan? Maak je een konijnenkorrel waar ‘alles’ in zit of maak je een korrel met de wetenschap dat de konijnenliefhebber er vast wel hooi bij zal voeren?

Lees meer

VPKV